Banja Luka

Mještani banjalučkih naselja boje se poplava ako kanali ne budu očišćeni

Mještani banjalučkih naselja boje se poplava ako kanali ne budu očišćeni
Foto: Gradska uprava Banjaluka | Mještani banjalučkih naselja boje se poplava ako kanali ne budu očišćeni

BANJALUKA - Usljed velikih padavina koje su zadesile Banjaluku u noći s nedjelje na ponedjeljak u nekoliko naselja voda se izlila u dvorišta i na saobraćajnice.

Mještani nekoliko mjesnih zajednica rekli su da su neočišćeni kanali problem te da strahuju od novih poplava.

Iz Gradske uprave Banjaluka su naveli da su padavine prouzrokovale probleme u naseljima Dragočaj, Priječani, Obilićevo, Potok, Motike i Debeljaci.

"Na terenu su Civilna zaštita, vatrogasci, Komunalna policija, ekipe Odjeljenja za komunalne poslove i druge nadležne službe koje rješavaju ovaj problem", naveli su iz Gradske uprave Banjaluka.

Darko Škobić, predsjednik MZ Priječani, rekao je za "Nezavisne" da zbog neočišćenih kanala svaka dugotrajnija padavina stvara mještanima problem.

Prema njegovim riječima, na terenu su pripadnici Vatrogasne brigade Banjaluka, koji ispumpavaju vodu iz oborinskih kanala te su spremni za intervenciju u slučaju ponovne kiše.

"Nema ugroženih kuća, osim jedne gdje je voda ušla u garažu, ali smo uspjeli na vrijeme da reagujemo", kazao je Škobić.

Dodao je da je kao posljedica poplave ostao smrad fekalija te da su dogovorili da se i taj problem sanira u narednom periodu.

Dejan Štrbac, predsjednik MZ Debeljaci, istakao je za "Nezavisne" da je došlo do izlijevanja vode, zbog, kako kaže, neočišćenih kanala u gotovo cijelom naselju.

"Tokom noći je bila teška situacija te iako se voda ujutro povukla iza nje je ostala neočišćena ulica", kazao je Štrbac.

Istakao je da je neophodno da u što kraćem roku budu očišćeni kanali, jer u suprotnom svaka jača padavina, a pogotovo snježna, može ugroziti mještane.

Oliver Gačić, predsjednik MZ Obilićevo I, objasnio je za "Nezavisne" da je poplava nastala kao posljedica začepljenja kanalizacijskih odvoda uzrokovanih opalim lišćem.

"S obzirom na to da smo imali poplave 2019. godine, treba više pažnje obratiti na čišćenje lišća, koje stvara probleme ne samo za odvod, nego i za automobile i pješake", kazao je Gačić.

Darko Milaković, predsjednik MZ Obilićevo II, istakao je za "Nezavisne" da je najveći problem nastao u naselju Potok te da treba redovnije pristupati čišćenju kanalizacijskih odvoda.

"Iako nije došlo do velike materijalne štete, nakon poplave su ostale lokve pored puteva, koje pješacima otežavaju prolaz", kazao je Milaković. Slavenko Tadić, predsjednik Savjeta MZ Dragočaj, kazao je za "Nezavisne" da je došlo do izlijevanja vode te da su nadležne gradske službe reagovale te je situacija pod kontrolom.

Iz Gradske uprave Banjaluka dodali su da su nadležne gradske službe i dalje na terenu te da je Zimska služba u pripravnosti zbog najavljanih snježnih padavina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije