Banja Luka

Mještani prekrečili uvredljivi grafit u Banjaluci

Mještani prekrečili uvredljivi grafit u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Mještani prekrečili uvredljivi grafit u Banjaluci

BANJALUKA - Mještani, tačnije zajednice etažnih vlasnika Ulice Miše Stupara prekrečili su grafit uvredljivog sadržaja koji se pojavio u naselju Borik.

Prethodno, na društvenoj mreži Twitter, Mirjana Kusmuk objavila je fotografiju grafita na kojim je bilo ispisano: "Smrt studentima došljacima", a u samom opisu fotografije pozvala je sve mještane na akciju njegovog uklanjanja.

Njena poruka imala je veliki odjek.

"Planirano je i održavanje okruglog stola ispred grafita na kojem bi govorila dva psihologa, dekan Filozofskog fakulteta i neko iz Uprave Borca, budući da su ispod grafita potpisani navijači", kazala je ona te dodala da su na taj način željeli da pošalju jaku poruku. Direktorica Muzeja savremene umjetnosti bila je tehnička podrška, koja je trebalo da organizuje razglas i stolice, a jedan privrednik ponudio se da kupi boju i valjke", istakla je ona. 

Na ovaj grafit, a putem iste platforme, reagovao je i Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

"Šta se dešava u glavama i koji lončići su se polupali? Najoštrije osuđujem ovo varvarstvo. Banjaluka je bila i biće otvoren, studentski grad, dom za sve buduće intelektualce. 'Došljaci' postoje samo u glavama onih koji mjesto rođenja smatraju jedinim postignućem u životu", napisao je Rajčević na Twitteru.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i Komunalnu policiju poručili su da je grafit istog sadržaja već nekoliko puta uklanjan sa pasarele na Starčevici.

"Kada je riječ o konkretnom slučaju u Boriku, grafit nije prijavljen Komunalnoj policiji, ali su komunalni policajci izašli na teren odmah nakon što se informacija pojavila na društvenim mrežama", rekli su iz Odjeljenja.

Oni su pozvali sugrađane da ovakve slučajeve obavezno prijave Komunalnoj policiji.

"Svi sugrađani koji uoče grafite neprimjerenog sadržaja, mogu to prijaviti Komunalnoj policiji putem telefona 051/ 306464 ili putem adrese elektronske pošte: [email protected]", naglasili su oni.

Gradska uprava apelovala je da se sugrađani uzdrže od ispisivanja grafita uvredljivog i neprimjerenog sadržaja, kao i činjenja bilo kojih drugih radnji koje mogu uvrijediti druga lica, jer je Banjaluka otvoren grad u kojem su svi dobrodošli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije