Banja Luka

Mladi bračni parovi u Banjaluci lakše do stana

Mladi bračni parovi u Banjaluci lakše do stana
Foto: Velibor Tripić | Mladi bračni parovi u Banjaluci lakše do stana

SNSD će u Nacrtu budžeta za narednu godinu predložiti subvencije za mlade bračne parove na području grada kako bi pod povoljnijim uslovima i uz podršku grada riješili svoje stambeno pitanje, rekao je Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika ove političke partije u Skupštini grada.

On je na sjednici Skupštine grada tokom rasprave o Prijedlogu odluke o imenovanju tima za izradu strategije demografskog razvoja grada rekao da je ovo veoma bitno za sve mlade bračne parove kako bi pod što povoljnijim uslovima obezbijedili stan.

"Demografska politika je veoma bitna tačka dnevnog reda koja će dobiti podršku svih odbornika. Smatramo da ovo treba podržati, ali je važno da ne ostane mrtvo slovo na papiru", kazao je Topić.

Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada, podržao je ovaj prijedlog i istakao da je ovo jedan od najbitnijih prijedloga demografske politike.

"Moramo se voditi primjerom Doboja i Trebinja, koji su počeli sa subvencijama za mlade bračne parove kako bi riješili svoje stambeno pitanje, koje je jedna od najvažnijih životnih odluka", naveo je Stanić.

Većina odbornika je tokom rasprave podržala Topićev prijedlog, ali su neki odbornici istakli da ovakav prijedlog treba dobro razraditi prije nego dođe na Skupštinu grada.

Inače, Gradska uprava je pokrenula izradu strategije demografskog razvoja grada, kako bi se objedinile različite politike, mjere i akcije.

"Imenovanje tima za izradu strategije demografskog razvoja u fokus stavlja opredjeljenje grada da se na studiozan način bavi demografskim razvojem. Tim će se baviti ključnim pitanjima, poput pitanja demografske politike, mjera i aktivnosti  u cilju demografskog razvoja", kazala je Nevena Blagojević Podrić, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Ona je tokom obraćanja na sjednici Skupštine grada kazala da relevantni pokazatelji o demografskoj slici ne postoje objedinjeni na jednom mjestu, a Strategija razvoja grada kroz akcione planove nije uočila potrebu hitnog djelovanja u smislu zaustavljanja negativnih demografskih trendova na teritoriji grada.

"Do 2019. godine u gradu su opšti pokazatelji prirodnog priraštaja bili na pozitivnom nivou. Prvi put se 2019. godine bilježi negativan prirodni priraštaj, a prošle godine je bio još lošiji", istakla je ona.

Navela je da u prilog neophodnosti izrade ovakvog dokumenta je i podatak da su u gradu zatvorene četiri područne škole, te da bi zbog nedovoljnog broja prvačića mogla biti zatvorena još tri takva objekta.

"Pokazatelji upućuju na potrebu izrade dokumenta koji će sistematski  utvrditi mjere populacione politike, koje će biti komplementarne mjerama na republičkom nivou, odnosno višim instancama. Zadaci tima su jasno precizirani i očekujemo da će doneseni planski dokument objediniti različite politike, mjere i akcije", zaključila je ona.     

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije