Banja Luka

Mladi oživljavaju tradiciju zmijanjskog veza

Mladi oživljavaju tradiciju zmijanjskog veza
Foto: Ustupljena fotografija | Mladi oživljavaju tradiciju zmijanjskog veza

BANJALUKA - Vještina izrade rukotvorina tradicionalnim tehnikama je sve popularnija među mladima i djecom, što posebno raduje Humanitarno udruženje žena "Duga" iz Banjaluke, koje upravo zbog ovoga organizuje besplatnu "Malu školu zmijanjskog veza".

 "Na mladima svijet ostaje, a tradicija opstaje", kazali su iz ovog udruženja, a ove godine žele da mladima i djeci slobodno vrijeme koje imaju u ljetnom periodu obogate kreativnošću.

Naime, kako su kazali za "Nezavisne", "Mala škola zmijanjskog veza" je projekat osmišljen za učenike uzrasta od osam do 15 godina, a mališani će pored učenja tehnike veza imati priliku da nauče o kulturnoj baštini i našoj tradiciji.

"Prenošenje znanja o kulturnoj baštini i tradiciji na mlade je jedan od naših najvažnijih ciljeva, a kroz ovu školu upravo to i radimo", kazali su iz Udruženja.

Prema njihovim riječima, prošle godine su imali sedam djevojčica i dva dječaka koji su ostvarili veoma značajne rezultate, a neki od njih će ove godine biti asistenti i instruktori te svoje znanje prenijeti narednoj generaciji polaznika.

"Pored savladavanja tehnike veza, najbolji polaznici će svoje vještine i znanje naredne godine prenijeti novoj grupi mladih i na taj način se tradicija nastavlja", kazali su iz Udruženja.

Ističu da će po završetku škole imati prodajnu izložbu radova svih polaznika u parku "Petar Kočić" te dodaju da su prošle godine sve ostvarene prihode od prodaje dali u humanitarne svrhe, a ove godine planiraju isto.

"Mala škola zmijanjskog veza" održaće se 4. jula ove godine u prostorijama "Etno kuće Duga", s početkom u 18 časova.

"Prošle godine škola je prošla veoma uspješno, a ove godine očekujemo isti rezultat. U zavisnosti od broja prijavljenih formiraćemo grupe i krenuti u rad", rekli su iz "Duge".

Kako su naglasili, nematerijalno kulturno nasljeđe ima veliki značaj u stvaranju i očuvanju kulturnog identiteta jednog naroda.

"Taj identitet je spoj prošlosti i sadašnjosti, tradicionalnog i modernog. Čuvajući identitet čuvamo ono što jesmo i ono što ćemo ostaviti budućim generacijama", zaključili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije