Banja Luka

Mladi poznaju rizike, ali ne znaju kome da se obrate

Mladi poznaju rizike, ali ne znaju kome da se obrate
Foto: N.N. | Mladi poznaju rizike, ali ne znaju kome da se obrate

BANJALUKA - Djeca i mladi, koristeći društvene mreže, ne treba da prihvataju nepoznate ljude za prijatelje, ne treba da komuniciraju s nepoznatim osobama putem društvenih mreža te da posjećuju sajtove ako ne poznaju njihov sadržaj.

Rekao je ovo danas Aleksandar Miladinović, inspektor u Upravi za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koji je održao predavanje o temi "Bezbjednosni rizici korištenja društvenih mreža" u Ekonomskoj školi u Banjaluci povodom Međunarodnog dana bezbjednog interneta.

Miladinović je rekao da su rizici za djecu i mlade na internetu učestali i masovni.

"Želimo da djecu informišemo i edukujemo kako se bezbjednosni rizici ispoljavaju, ali i kako da djeca postupe da se i njima ne bi to desilo i, ako im se desi, da znaju koga da alarmiraju", rekao je Miladinović.

Dodao je da su mladi upoznati sa većinom bezbjednosnih rizika, ali da često polaze od pretpostavke da se to njima neće i ne može desiti.

"Želimo da shvate da se to svima može desiti ako ne preduzmu određene preventivne mjere bezbjednosti", kazao je Miladinović.

Dodao je da, takođe, djecu, posebno onu u osnovnim školama, savjetuju da ne pokušavaju da kopiraju sadržaje pojedinih opasnih aplikacija, kao što je na primjer "tik tok" aplikacija.

Učenica drugog razreda jedne srednje škole u Banjaluci rekla je da su ovakva predavanja veoma korisna za mlade, jer oni mogu naučiti kako da se zaštite na internetu, koji većina mladih koristi svakodnevno.

"Imala sam negativnih iskustava na društvenim mrežama, a svojim vršnjacima bih preporučila da ne odgovaraju nepoznatim ljudima preko društvenih mreža", rekla je ova učenica.

Saša Risojević, psiholog, smatra da djeca znaju da internet može da bude opasno mjesto, ali da je problem što ona ne znaju kako da se postave u situacijama kada su već ugrožena.

"Djeca prolaze kroz dosta situacija kada trpe neprijatnosti, a ne znaju kome da se obrate. Ako se obrate roditeljima, oni često, ne shvatajući važnost interneta za društveni život mladih, nemaju dovoljno razumijevanja", rekao je Risojević.

Dodao je da djecu i mlade treba edukovati kroz radionice, ali i sistemski kroz školu.

"Djeca već od predškolskog uzrasta koriste internet, pa bi već tada trebalo početi s edukacijom", kazao je Risojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije