Banja Luka

Moderni toalet u Banjaluci posjećen 773 puta

Moderni toalet u Banjaluci posjećen 773 puta
Foto: N.N. | Moderni toalet u Banjaluci posjećen 773 puta

BANJALUKA - Prvi javni samočisteći toalet u Banjaluci, postavljen na parkingu nekadašnje stare autobuske stanice, od kraja jula, kada je postavljen, koristilo je 773 građana, podaci su Odjeljenja za komunalne poslove.

Ono po čemu je ovaj javni WC poseban je što ispunjava visoke higijenske kriterijume, jer se sam čisti nakon svakog korištenja, a pritom je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom.

"Ovakav oblik javnog toaleta se pokazao veoma dobro, pogotovo zbog visokih higijenskih kriterijuma koji su ispoštovani", kazali su u nadležnom odjeljenju.

Dodaju da će, imajući u vidu dobre pokazatelje te visoke higijenske kriterijume koji su ispoštovani ovim projektom, kao i pozitivne reakcije građana, i u narednom periodu, u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima, pokušati da se ovaj vid usluge podigne na viši nivo.

"Cilj je da se u narednom periodu postojeće WC kabine zamijene savremenijim i higijenski prihvatljivijim rješenjima tamo gdje je to moguće, da li kroz postavljanje samočistećih robot toaleta ili kroz izgradnju novih javnih toaleta", naveli su u ovom odjeljenju.

Navode da je sada u planu da se izvrši rekonstrukcija i stavljanje u funkciju već postojećeg javnog toaleta u Jevrejskoj ulici, te da se uklone pokretni toaleti sa Trga Krajine.

Ističu da je robot WC opremljen i takozvanom antivandal opremom, koja obezbjeđuje veću sigurnost, ali i dužu trajnost samog toaleta.

"Do sada nije bilo nikakvih problema u vezi s funkcionisanjem toaleta, niti su uočeni tragovi vandalizma prilikom korištenja", rekli su u resornom odjeljenju.

Proces čišćenja ovog toaleta je u potpunosti automatizovan, što znači da čim korisnik napusti prostor WC-a, počne automatsko čišćenje i dezinfikovanje toaleta.

Cijena korištenja ovog WC-a, koji je otvoren svakim radnim danom od šest do 22 časa, je 50 feninga, a automat prima i kovanice od 1 ili 2 KM bez povrata kusura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije