Banja Luka

Moguće nove lokacije i proširenje kapaciteta "Gradskih bašta"

Moguće nove lokacije i proširenje kapaciteta "Gradskih bašta"
Foto: N.N. | Moguće nove lokacije i proširenje kapaciteta "Gradskih bašta"

BANJALUKA - Najljepše je proizvesti sam svoju hranu, to je veliki izazov, a savremenom čovjeku to nedostaje, kazala je Milka Tamamović. koordinator projekta "Gradske bašte".

Ideja o proizvodnji organski uzgojene hrane okupila je oko 100 građana, ljubitelja prirode, te su oni na Rakovačkim barama na 54 parcele zasadili bašte, a sada ubiru prve plodove svog rada.

"Kontakt sa prirodom je ljekovit, a ovaj projekat predstavlja  i jedan vid rekreacije, učenje, te se nadam da će on da živi i dalje, ali i da će biti proširen", rekla je Tamamovićeva. 

Grupa entuzijasta koja sprovodi ovaj jedinstveni projekat urbane poljoprivrede kaže da je ova sezona bila komplikovana i teška, da su imali klimatskih problema od kiša i poplava do suša, ali da su te prepreke savladali.

"Ovdje je riječ o bioproizvodnji, što znači da nema unosa vještačkih đubriva, niti bilo kakve hemije. Radimo u skladu sa prirodom, ali i veliki značaj imaju i obuke koje dajemo građanima kako da na najprirodniji način uzgajaju namirnice koje svakodnevno koriste", objasnila je Tamamovićeva.

Istakla je da je ovaj projekat pozitivna i lijepa priča, da postoji ogroman entuzijazam, te da se do značajnih rezultata može doći uz volju, želju i znanje.

"Ovdje ljudi dolaze u pet časova ujutro, rade do osam i onda idu na posao", kaže Tamamovićeva.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je projekat "Gradske bašte" uspješan, te da će biti nastavljen i dogodine, jer postoji velika zainteresovanost građana za njega.

"Ova zemlja sama od sebe nije plodna, ali trudom i radom naših sugrađana, ovdje uspijevaju razne vrste voća, povrća i bilja", rekao je Radojičić.

Grad je dodijelio ovo zemljište na korištenje Udruženju "Gradske bašte", a Radojičić je rekao da će razmotriti da li postoji još negdje zemljište koje bi bilo iskorišteno u ove svrhe.

Projekat "Gradske bašte" realizuje grupa građana sa ciljem uzgoja i proizvodnje domaćih proizvoda. Gradska uprava je prva u BiH podržala ovaj projekat urbane poljoprivrede i za njegovu realizaciju ustupila gradsko zemljište, koje je bilo zapušteno i neiskorišteno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije