Banja Luka

Most u Česmi niče na proljeće

Most u Česmi niče na proljeće
Foto: Velibor Tripić | Most u Česmi niče na proljeće

BANJALUKA - Gradnja novog mosta u Česmi kod "Vitaminke" mogla bi početi već na proljeće, tako da bismo njegove obrise već mogli imati na ljeto, potvrdio je za "Nezavisne" gradonačelnik Draško Stanivuković.

Prema njegovim riječima, građevinska dozvola i projektna dokumentacija za most u Česmi  trebalo bi da budu završene u oktobru, nakon čega će "Putevi Republike Srpske" moći raspisati javni konkurs za izvođača radova.

Istakao je da su već napravili krupne korake, te da je jedan od njih i idejno rješenje.

"Prema ovom idejnom rješenju, most u Česmi treba da bude najljepši te najduži i najveći most u gradu. Završili smo plan parcelacije, svaku parcelu koju treba da otkupimo smo izdefinisali, pripremili budžet od 1,5 miliona maraka ove, a jedan dio i naredne godine za tu vrstu poslova", rekao je Stanivuković.

Dodaje da je sada potrebna saglasnost mještana i da nakon toga mogu početi s radovima.

Prema njegovim riječima, dobili su urbanističkotehničke uslove za prvi dio mosta koji premoštava rijeku.

"Radiće se u dvijetri faze. Građevinsku dozvolu i projektnu dokumentaciju možemo očekivati u oktobru, kada će 'Putevi RS', prema našem dogovoru, moći da raspišu javni tender na koji će se moći prijaviti izvođači radova", kazao je Stanivuković.

Dodaje da grad i JP "Putevi RS" smatraju da su oktobar i novembar vrijeme kad će se moći intenzivno djelovati na terenu.

Planirali su, kaže, da se uskoro sastanu s predstavnicima ovog preduzeća kako bi radili simultano, odnosno više stvari u istom trenutku.

"Predlažemo da se i ovo radi u fazama. Dok mi otkupljujemo desnu stranu obale Vrbasa, neka se radi lijeva obala, da se ne čeka, jer je to proces koji dugo traje", rekao je Stanivuković.

Iz "Puteva RS" su za "Nezavisne" kazali da su od grada dobili  dopis kako su napredovali s obavezama koje su preuzeli u ovom projektu. 

Kako navode, obaveze grada su rješavanje imovinskopravnih odnosa, izrada projektnoplanske dokumentacije i obezbjeđivanje neophodnih saglasnosti i odobrenja za građanje.

"Tek po rješavanju ovih obaveza grada, 'Putevi RS' moći će da realizuju svoju obavezu izbora izvođača radova. U trenutnom planu poslovanja za 2021. godinu nisu izdvojena finansijska sredstva, a u zavisnosti od dinamike rješavanja obaveza grada,  ona će biti planirana ili do kraja ove godine ili u idućoj godini", kazali su iz "Puteva RS".

Prelaz preko Vrbasa u naselju Česma uništen je tokom poplava 2014. godine te je izgradnja mosta na lokaciji kod "Vitaminke" jedan od prioritetnih projekata o kojima se intenzivno već duže vrijeme razmišlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije