Banja Luka

Motocikli bez parking mjesta, u pripremi peticija

Motocikli bez parking mjesta, u pripremi peticija
Foto: N.N. | Motocikli bez parking mjesta, u pripremi peticija

BANJALUKA - Banjaluka već nekoliko godina unazad ima pretenziju da postane turistički privlačno mjesto za sve ljubitelje dvotočkaša, ali je ujedno i grad u kojem ne postoji nijedno parking mjesto predviđeno za motocikle.

Održavanje dva moto-festa u grad je dovelo brojne motocikliste, koji bi voljeli da su svoje ljubimce na dva točka mogli parkirati na mjesta koja su za to predviđena.

Siniša Praštalo, predsjednik Moto-kluba "Stršljen", kazao je da su svi vozači motora u gradu primorani da motocikle parkiraju na trotoare ili na mjesta predviđena za automobile.

"Na jedno parking mjesto za automobil mogu da se parkiraju čak četiri motora. Kada se jedan motor parkira na jedno parking mjesto predviđeno za automobil, to je reciprocitet", rekao je Praštalo.

Dodao je da je dovoljno da se za početak tri ili četiri parking mjesta za četvorotočkaše pretvore u čak 16 parking mjesta za motore.

Istakao je da bi bilo logično da se parking mjesta za motore nalaze u centru grada zbog velikog broja turista koji posljednjih nekoliko godina Banjaluku posjećuju koristeći upravo motocikle.

"Saobraćajna kultura ljudi koji posjećuju grad iz inostranstva je drukčija u odnosu na našu, te oni ako nemaju određen prostor gdje mogu da se parkiraju, odlaze dalje u sljedeći grad", kazao je Praštalo.

Objasnio je da će Moto-klub "Stršljen" već sljedeće sedmice pokrenuti peticiju da se u gradu na nekoliko lokacija označe parking mjesta za motocikle.

"Predložićemo da se parking mjesta naprave u užem centru grada, kao i ispred nekih značajnih administrativnih ili sportskih objekata, kao što je parking kod zgrade Vlada RS, sportske dvorane 'Borik' ili Borčevog stadiona", rekao je Praštalo.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazao je da grad svake godine posjećuje veliki broj moto-turista jer grad u kalendaru turističkih manifestacija ima čak dva moto-festa.

"Svjesni smo da nam dolazi sve više turista na motociklima. Kako se budu razvijali moto-kultura i moto-turizam, Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku u saradnji s Odjeljenjem za saobraćaj i puteve ići će ka tome da se iscrtaju parking mjesta za motocikle", rekao je Stanić.

Dodao je da grad treba da izađe u susret i da obezbijedi sve resurse da se moto-turisti osjećaju kao pravi gosti.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve potvrdili su da u gradu ne postoji nijedno parking mjesto za motocikle.

"Na javnim površinama na području grada nisu posebno izgrađena parkirališta za motocikle", rekli su u ovom odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije