Banja Luka

Na Manjači izgrađen azil, humaniji uslovi za pse

Na Manjači izgrađen azil, humaniji uslovi za pse
Foto: Grad Banjaluka | Na Manjači izgrađen azil, humaniji uslovi za pse
N.N.

Na lokalitetu Razvojno-edukativnog centra “Manjača” izgrađeno je prihvatilište za napuštene pse, u nastojanju da se riješi višegodišnji problem sa adekvatnim smještajem za napuštene pse.

Novi objekat omogućiće adekvatan smještaj za 120 napuštenih pasa.

U prvu fazu izgradnje novog azila za pse, koji je sada smješten u neuslovnim prostorijama u Ramićima, iz gradskog budžeta uloženo je više od 130.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

“Objekat je sagrađen po novim standardima, ima prostor koji je uređen i sa dovoljnim razmakom, te ograđenom površinom kojom životinje mogu da se kreću. Namjera je bila da dobijemo humanije uslove za smještaj pasa, jer postojeći azil u Ramićima je nedovoljnih i neuslovnih kapaciteta”, rekao je Igor Radojičić gradonačelnik Banjaluke, prilikom današnjeg obilaska azila.

Banjaluka će, kako je istakao, imati vjerovatno najuređnije prihvatilište za pse u RS i u BiH, čime će biti zadovoljeni i svi kriterijumi onih koji su izražavali brigu za kućne ljubimce.

“Predviđeno je da radimo i sljedeće faze, koje podrazumijevaju veterinarsku stanicu i skladišta za hranu i životinje, u skladu sa raspoloživim sredstvima”, rekao je Radojičić.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, koji sa Odjeljenjem za komunalne poslove realizuje ovaj projekat, naveo je da je izgradnja azila i ranije stočnog groblja na lokalitetu na Manjači, predstavlja komletiranu brigu o životinjama.

“Potrebno je da saniramo još neke objekte, ali već ovog ljeta bićemo u stanju da smjestimo prve pse u novi azil”, rekao je Ilić.

U prvoj fazi je izvršeno ograđivanje prostora koji je predviđen za smještaj pasa i zidanje objekta površine 900 kvadratnih metara koji je opremljen neophodnom komunalnom infrastrukturom. Preostalo je opremanje samog objekta neophodnim mobilijarom, kao i opremom za hranjenje pasa, saopšteno je iz Gradske uprave.

Objekat se nalazi na ograđenoj parceli ukupne površine od 10.000 kvadratnih metara što će psima pružiti odlične uslove za neophodno istrčavanje, odnosno svakodnevni boravak na otvorenom.

Dosadašnji azil u Ramićima ubuduće će služiti kao tranziciona stanica do konačnog smještanja u novi azil na Manjači.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije