Banja Luka

Na Manjači počela izgradnja novog azila za napuštene pse

Na Manjači počela izgradnja novog azila za napuštene pse
Foto: N.N. | Na Manjači počela izgradnja novog azila za napuštene pse

Gradnja novog azila za pse na lokalitetu Razvojno-edukativnog centra "Manjača" počela je juče, a planirano je da bude pušten u funkciju tokom ljeta.

Odluka za gradnju novog azila donesena je u nastojanju da bi se trajno riješilo pitanje smještaja napuštenih pasa, a vrijednost ovih radova je oko 110.000 KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da se gradska administracija odlučila na gradnju novog azila zbog nedovoljnih i neuslovnih kapaciteta postojećeg smještaja za kućne ljubimce i napuštene pse u Ramićima.

"Ovdje na Manjači radimo preuređenje objekata, a u novom azilu biće omogućen smještaj za 120 pasa. Susjedni objekat treba da  služi za nastavak gradnje i dodatni prostor za karantin i skladišni prostor", kazao je Radojičić i dodao da će u gradu biti izgrađen i novi park za pse.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivreda i sela, koji zajedno sa Odjeljenjem za komunalne poslove realizuje ovaj projekat, rekao je da je nedavno na ovom lokalitetu u funkciju stavljeno i stočno groblje, što uz budući azil predstavlja kompletiranu brigu o životinjama.

On je dodao da građani, ako na njihovim gazdinstvima ugine životinja, mogu da pozovu Centar, koji je opremljen transportnim vozilom i koji može da reaguje veoma brzo.

Tokom posjete Manjači Radojičić je obišao i radove na uređenju nekadašnjih vojnih jezera koja se ubrzano transformišu u rekreativni i izletnički centar.

Odjeljenje za komunalne poslove ovaj projekat vodi zajedno sa Centrom za razvoj poljoprivrede i sela.

"Kroz prvu fazu izgradnje predviđeno je da se objekat opremi svom potrebnom infrastrukturom koja podrazumijeva ogradu, struju, vodu, odvode, pristupni put, parking, zvučnu izolaciju od naseljenog dijela, te betonirani, pješčani i travnati dio", kazali su ranije u Odjeljenju za komunalne poslove.

U prvoj fazi predviđeno je postavljanje ograde sa ulaznim kapijama, te dovođenje u funkciju jednog objekta koji bi služio za smještaj pasa.

U sljedećoj fazi izgradnje biće saniran još jedan objekat koji će služiti za skladištenje hrane, ali i za karantin, gdje će psi biti pregledani prije smještanja.

Unutar objekta predviđeno je smještanje pasa u boksove kako bi se razvrstali po pasminama i veličinama.

Banjaluka će postati prva lokalna zajednica u RS koja je obuhvatila ovu kompletnu oblast. Prema projektu, ovaj azil prostiraće se na ukupnoj površini od 20.000 kvadratnih metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije