Banja Luka

Na PMF-u predstavljen mobilni planetarijum

Na PMF-u predstavljen mobilni planetarijum
Foto: Velibor Tripić | Na PMF-u predstavljen mobilni planetarijum

BANJALUKA - Brojne tajne kosmosa, od Velikog praska, nastanka Sunčevog sistema, do crnih rupa, od sada će biti nadohvat ruke u mobilnom planetarijumu, koji je od danas dio stalne postavke Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Banjaluci.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, rekao je da će ovaj planetarijum sigurno privući mlade ljude nauci.

"Na ovaj način će se promovisati nauka posebno među mlađim ljudima, budućim studentima prirodnih nauka. Planetarijum predstavlja simulaciju vasione i kretanja nebeskih tijela", rekao je Rajčević.

Istakao je da je planetarijum dat na korištenje PMF-u, te da će biti predstavljen i u drugim opštinama i gradovima u RS.

Dodao je da je sredstva za nabavku mobilnog planetarijuma, u vrijednosti od 70.000 KM, obezbijedilo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, izrazio je veliko zadovoljstvo što je ovakav planetarijum postavljen na Univerzitetu u Banjaluci.

"Ranije je planetarijum na našim prostorima bio samo kao gost. Sada imamo njegovu stalnu postavku i služiće ne samo studentima, đacima osnovnih i srednjih škola, već i drugim građanima RS", kazao je Gajanin.

Dodao je da će svi zainteresovani imati priliku da vide realni planetarni prikaz.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, rekao je da se pored simulacije vasione i nebeskih tijela planetarijum može koristiti i za unapređenje nastave iz oblasti fizike, geografije, prostornog planiranja i geodezije.

"Planiramo da u narednih mjesec dana planetarijum bude otvoren u petak poslije podne za đake iz Banjaluke, a u dogledno vrijeme ćemo planirati i putovanje kroz čitavu RS", objasnio je Trbić.

Dodao je da zainteresovanost mladih za prirodne nauke postoji i raste, jer je ove godine na PMF-u upisano 20 odsto više studenata nego prethodne godine.

"Mi radimo i na transformaciji studijskih programa, prošle godine smo uveli informatiku i GIS, a i dalje ćemo raditi na osluškivanju potreba tržišta i interesovanju mladih", objasnio je Trbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije