Banja Luka

Na javni poziv "Banjaluka grad budućnosti" stiglo 58 prijedloga

Na javni poziv "Banjaluka grad budućnosti" stiglo 58 prijedloga
Foto: N.N. | Na javni poziv "Banjaluka grad budućnosti" stiglo 58 prijedloga

BANJALUKA - Na javni poziv u okviru projekta "Banjaluka grad budućnosti" stiglo je 58 projektnih prijedloga iz različitih oblasti modernizacije grada, a 10 najboljih je odabrano i oni će u narednih nekoliko mjeseci biti realizovani u gradu na Vrbasu, rekao je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Istakao je da će jedan od strateških ciljeva razvoja Banjaluke kao pametnog grada, zahvaljujući zajedničkom ulaganju UNDP-a, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i grada, sada biti i konkretno implementirano.

"Odabir 10 najboljih projekata predstavlja prve korake u ovom što nazivamo 'Banjaluka grad budućnosti'. Imali smo izuzetno veliki interes, a aplicirati su mogli i nevladine organizacije i udruženja građana, privatne kompanije, akademske ustanove", rekao je Radojičić.

Dodao je da je finansijski okvir, koji je nakon udruživanja sredstava ova tri subjekta došao do 500.000 KM, omogućio da se izabere 10 najboljih projekata.

"Odabrani projekti su iz oblasti koja se odnosi na otpad, nekoliko projekata se odnosi na saobraćaj, kao što je praćenje autobuskih linija putem GPS-a, zatim pametna autobuska stajališta. Imamo projekat koji se odnosi na optimizaciju potrošnje javne rasvjete, te one koji se odnose na bezbjednost u saobraćaju", rekao je Radojičić.

Istakao je da se jedan od odabranih projekata odnosi i na ruralni sektor, odnosno omogućavanje da se putem interneta daju informacije i vrši ponuda poljoprivrednih proizvoda.

"Dogovorili smo se da prođe još jedan projekat koji se odnosi na osobe za invaliditetom, a radi se o signalizaciji na određenom broju raskrsnica za lica s invalidnošću", kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ovi projekti biće implementirani, između ostalog, i na području mjesnih zajednica Lazarevo i Karanovac, Ljubačevo, Bočac i Krupa.

Stelijana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a za BiH, rekla je da su javni poziv za ovaj projekat pokrenuli prije mjesec dana u vrijeme kada su se svi borili s virusom korona.

"Činilo nam se da mjesec dana nije dovoljno da dobijemo dovoljan broj projekata, ali je ipak bilo veliko interesovanje, sa dobrim i konkretnim projektima", rekla je Nedera.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, rekao je da je ovo ministarstvo i ranije zagovaralo ideju da se zakorači u realizaciju smart city projekata, te da će Banjaluka biti predvodnik ovih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije