Banja Luka

Na jezeru na Manjači nastalo 29 umjetničkih djela

Na jezeru na Manjači nastalo 29 umjetničkih djela
Foto: N.N. | Na jezeru na Manjači nastalo 29 umjetničkih djela

BANJALUKA - Art-kamp "Ravnopravno različiti", koji je organizovalo Udruženje amputiraca UDAS na jezeru na Manjači, završen je za vikend, a 13 umjetnika sa invaliditetom i bez njega naslikalo je 29 djela.

Iz UDAS-a kažu da su ova djela nastala tokom pet radnih dana te da ovi radovi promovišu inkluzivne i pristupačne zajednice kao i kapacitete, talente i kreativne potencijale umjetnika sa invaliditetom.

"Projekat ima za cilj da poveća uključenost organizacija civilnog društva u procesu evropskih integracija BiH u domenu socijalne uključenosti, s posebnim akcentom na prava i nediskriminaciju osoba sa invaliditetom", navode iz UDAS-a.

Dimitrije Stanković, jedan od učesnika kampa, ističe da je bilo odlično raditi i družiti se sa svim učesnicima na art-kampu te da je stvaranje umjetničkih djela sa umjetnicima sa invaliditetom predstavljalo posebno iskustvo.   "Tokom boravka na art-kampu mnogo smo saznali i naučili o osobama sa invaliditetom, njihovom životu i svakodnevnoj borbi za savladavanje mnogobrojnih prepreka, koje, nažalost i dalje postoje u našem društvu", kazao je Stanković.

Dragana Perišić, umjetnica iz Sarajeva, kazala je da je proces saradnje i stvaranja umjetničkih djela tokom kampa perfektno funkcionisao, stavljajući u prvi plan razmjenu ideja, strast prema umjetnosti, doprinos u razvoju i promjeni zajednice, stvarajući kreativno i podsticajno okruženje kojem su umjetnici sa invaliditetom dali jednako vrijedan doprinos kao i umjetnici bez invaliditeta.

"Ako se kao mala grupa umjetnika možemo, unatoč svim razlikama okupiti i zajednički uspješno djelovati oko istih vrijednosti, ne vidim niti jedan razlog zašto to ne bismo mogli uraditi kao građani u drugim aktivnostima koje su bitne za zajednice u kojima živimo i radimo", rekla je Perišićeva.

Kako ističe, osobe sa invaliditetom, ne samo umjetnici sa invaliditetom, sa svojim kapacitetima i talentima vrijedan su i nezaobilazan resurs u razvoju zajednica i kreiranju jednakih mogućnosti za sve njene članove

Art-kamp "Ravnopravno različiti" trajao je od 23. do 28. avgusta, a imao je za cilj da ukaže na važnost uspostave inkluzivnih i pristupačnih zajednica te promoviše prava, kapacitete i kreativne potencijale umjetnika invaliditetom sa i bez njega.

Ovaj kamp je realizovan u okviru projekta "Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana", koji finansira Evropska unija, a implementira Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i Udruženjem građana "Nešto više".

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije