Banja Luka

Na području Banjaluke niče još 80 zgrada

Na području Banjaluke niče još 80 zgrada
Foto: N.N. | Na području Banjaluke niče još 80 zgrada
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - Na teritoriji grada trenutno je aktivno 80 gradilišta na kojima grade stambene i poslovne objekte veće od 400 metara kvadratnih i to je veoma dobar broj s obzirom na to da je zimska sezona, istakli su za "Nezavisne" u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Prema njihovim riječima, u zimskom periodu se manje gradi zbog loših vremenskih uslova, te se početkom proljeća i nove građevinske sezone očekuju nove prijave početka građenja te još aktivnih gradilišta na teritoriji grada.

"Ostvareni prihodi od naknade za uređenje građevinskog zemljišta i rente u toku prošle godine su iznosili 10.135.392 KM", naveli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Dodaju da su prihodi koji su se slili u gradski budžet za ove naknade manji u odnosu na 2019. godinu, i to najviše zahvaljujući pandemiji virusa korona.

"Ostvareni prihodi od naknade za uređenje građevinskog zemljišta i rente u periodu od 1. januara 2019. do 31. decembra 2019. godine su iznosili 14.874.291 KM. U toku 2019. u gradu je bilo aktivno 98 gradilišta, što je dovelo i do pojačanih uplata po osnovu ovih naknada", kazali su u resornom odjeljenju.

Istakli su da je u toku prošle godine na teritoriji grada bilo aktivno oko 100 gradilišta.

"Na ovim gradilištima su građeni objekti koji su pojedinačno bruto građevinske površine veće od 400 metara kvadratnih", objasnili su u ovom odjeljenju.

Naglasili su da su dobri rezultati zabilježeni i u okviru jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola.

"Time se omogućava da investitori, bilo da su u pitanju firme ili fizička lica, na jednom mjestu dobiju sve neophodne saglasnosti komunalnih preduzeća u procesu gradnje", objasnili su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Prema podacima Centra za dozvole Gradske uprave, u toku prošle godine izdate su ukupno 153 dozvole za građenje, od toga 123 za fizička lica, a 23 dozvole za investitore i firme.

"Lista izdatih lokacijskih uslova u toku prošle godine sadržavala je 1.320 dozvola, od toga je za fizička lica izdato ukupno 700 dozvola, a za pravna 620", navodi se u podacima Centra za dozvole Gradske uprave.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije