Banja Luka

Na proljeće gradnja 50 kilometara vodovoda

Na proljeće gradnja 50 kilometara vodovoda
Foto: N.N. | Na proljeće gradnja 50 kilometara vodovoda

BANJALUKA - Na proljeće iduće godine počinje realizacija velikog projekta iz oblasti vodosnabdijevanja "Voda 2", u okviru kojeg će biti izgrađeno 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže na širem gradskom i seoskom području, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Dodao je da projekat "Voda 2", pored već započetog "Voda 1", treba da obezbijedi stabilno vodosnabdijevanje za 1.620 domaćinstava te da je vrijednost ove faze radova oko 12 miliona KM.

"Konačni cilj jednog od najvećih projekata vodosnabdijevanja u istoriji grada, koji je podijeljen u tri faze 'Voda 1', 'Voda 2' i 'Voda 3', jeste da u naredne tri godine više od 40.000 stanovnika dobije stabilno snabdijevanje vodom", naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, vrijednost ovih projekata je 25 miliona KM, od čega se 17 miliona KM odnosi na kreditni aranžman sa EBRD-om, a osam miliona KM na donaciju Evropske unije.

Nakon što se završe ovi projekti, biće obezbijeđeno stabilno vodosnabdijevanje za više od 95 odsto stanovništva na području grada. Za projekat "Voda 2" odluka o izdvajanju sredstava iz kredita EBRD-a će se naći pred Skupštinom grada na zasjedanju 11. decembra.

"Ako Skupština grada donese odluku, potpisujemo sporazum sa EBRD-om, slijedi izbor izvođača i realizacija projekta počinje na proljeće", istakao je Radojičić.

Projekat "Voda 2" obuhvata gradnju vodovoda u Tuzlanskoj i u Ulici srpskih ustanika na Starčevici, izmještanje primarnog vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u Ulici braće Miletića, završetak vodovoda u Jagarama, koje ove godine grad radi svojim sredstvima. Takođe, obuhvata nastavak velikog podsistema Bronzani Majdan, pojedine krakove u podsistemu Zvijezda i poboljšanje vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog Hana i Verića.

Nova kanalizaciona mreža biće izgrađena u Kuljanima, u Ulici Dujka Komljenovića, Vrbanji, Drakuliću, Laušu i Putu srpskih branilaca.

"Projektom 'Voda 1' bi do 2021. godine trebalo da bude izgrađeno ukupno 56 kilometara nove vodovodne mreže za 2.450 domaćinstava sa nešto manje od 10.000 stanovnika", podsjetio je Radojičić.

Istim projektom trebalo bi da se uđe u radove na drugom podsistemu Crnog vrela - Bronzani Majdan, gdje će biti izgrađeni novi rezervoari, zatim gradnja kanalizacije na Laušu - Pobrđu, vodovod visinske zone naselja Zeleni vir i dva manja vodovoda u Lazarevu i Krminama.

"Trenutno se utvrđuju prioriteti za projekat 'Voda 3', koji će biti finansiran bespovratnim sredstvima EU. Potrebno je raditi novi rezervoar na Starčevici od 2.500 kubika za preko 25.000 stanovnika, sekundarnu vodovodnu mrežu Tunjice, Dragočaj i Šargovac te završetak vodovodnog sistema Grab", rekao je Radojičić.

Dodao je da je najviša kota Ponir, odakle se može snabdijevati područje Starčevice, Ponira, Debeljaka i Potoka.

"Tu su i vodovodni sistem 'Bočac 3', visinska zona i jedan set vodovoda po manjačkom platou: Donja Kola, Ledenice - Racune, Gornji Lusići, Šipke, Cvijetići, Kadina Voda, Vilusi i Pavići", objasnio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije