Banja Luka

Nagrada "Brand Leader Award" za "Eko toplane" Banjaluka

Nagrada "Brand Leader Award" za "Eko toplane" Banjaluka
Foto: N.N. | Nagrada "Brand Leader Award" za "Eko toplane" Banjaluka

BEOGRAD - Dodjelom priznanja "Brand Leader Award", koje su "Eko toplane" Banjaluka dobile za postavljanje novih standarda u oblasti integracije korištenja obnovljivih izvora energije i čistih energetskih tehnologija za proizvodnju i distribuciju toplotne energije, u srijedu je završena dvodnevna EKOnferencija "Životna sredina - svjetska prestonica 2021", koja je održana u Beogradu.

Direktor prodaje i marketinga "Eko toplana" Aleksandar Marić, koji je učestvovao u panel-diskusiji na temu obnovljivih izvora energije, istakao je da je ovo priznanje potvrda "Eko toplanama" da su na dobrom putu.

"Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je proces dekarbonizacije, kada je riječ o sistemu daljinskog grijanja u Banjaluci, započeo s radom 'Eko toplana' prije četiri godine. Nagrada 'Brand Leader Award' još jedan je podstrek da nastavimo i dalje da odgovorno koristimo obnovljive izvore energije i da razvijamo tržište energenta koji potiče iz obnovljivih izvora", istakao je Marić.

U fokusu EKOnferencije, a u cilju podrške i podsticaja zelene tranzicije i podizanja kvaliteta života, kao najvećih izazova današnjice, bili su unapređenje životne sredine i održivi razvoj, posmatrani kroz potencijal prirodnih resursa i različitih privrednih oblasti, poput ekološkog kapitala i bezbjednosti, obnovljivih izvora energije, cirkularne ekonomije, turizma, transporta, građevinarstva i industrije.

O ovim temama na konferenciji, čiji prenos je bio organizovan i online na nekoliko platformi, govorilo je više od 40 eminentnih stručnjaka iz regiona.

Dinamičan i interaktivan program obilježile su najaktuelnije teme, nove informacije, planovi i strategije, uvid o mogućnostima i isplativosti novih investicija.

"Posebno smo ponosni na činjenicu da su 'Eko toplane' predstavljene kao jedan od najboljih primjera iz prakse", poručuju iz ovog preduzeća.

Priznanje "Brand Leader Award" dodjeljuje se već 17 godina u cilju afirmacije najistaknutijih kompanija, institucija, pojedinaca i medija koji kontiniuranim pozitivnim razvojem i inovativnim strategijama postavljaju više standarde, unapređuju tržište i daju izvanredan doprinos u popularizaciji održivog privrednog razvoja i kreiranja konkuretnog tržišnog imidža Srbije i regiona.

Ovo priznanje samo je jedno u nizu nagrada koje su "Eko toplane" osvojile tokom protekle četiri godine.

Grad Banjaluka osvojio je priznanje "Top Energy 2018" za projekat izgradnje nove gradske toplane na bio-masu, kao najuspješnije izvedeni projekat u kategoriji obnovljivih izvora energije u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Osim toga, projekat daljinskog grijanja dobio je i bronzanu medalju EBRD-a na samitu o energetskoj efikasnosti u organizaciji Ujedinjenih nacija, održanom u Jordanu, kao jedan od najboljih projekata koje je finansirala ova međunarodna finansijska institucija. Nagrada je osvojena u kategoriji projekata u vezi s održivom energijom. "Eko toplane" su dobile i priznanje "Miša Anastasijević" kao jedno od najboljih privrednih društava u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije