Banja Luka

Nakon više neuspjelih deložacija Kuzmići dobrovoljno napustili kuću

Nakon više neuspjelih deložacija Kuzmići dobrovoljno napustili kuću
Foto: Vladimir Stojaković | Nakon više neuspjelih deložacija Kuzmići dobrovoljno napustili kuću

BANJALUKA - Porodica Radomira Kuzmića iz banjalučkog naselja Česma, koja se više od deceniju opirala deložaciji iz kuće, jutros je dobrovoljno napustila objekat.

Kuzmić je rekao da mu je iz Kabineta predsjednika RS uplaćeno 25.000 KM za kupovinu placa od 785 kvadrata u blizini stare kuće u Česmi, a da će mu Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS graditi kuću.

"Ugovor je već ovjeren kod notara i nadam se da će i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS sada ispuniti obećanje  i izgraditi mi kuću preko projekta stambenog zbrinjavanja, što prije", kazao je Kuzmić i zahvalio Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, za iskazanu humanost i pomoć njegovoj porodici. 

Istakao je da mu nije lako što mora napustiti kuću u kojoj je godinama živio, te da je i dalje ogorčen na pravosuđe što je donijelo takvu odluku.

U Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS rekli su da oni od 2008. godine imaju problem sa Kuzmićem, ta da su ga savjetovali da prihvati alternativni smještaj, jer su znali da ne mogu protiv sudskih presuda.

"Nudili smo mu rješenja u vidu stana u stambenoj zgradi te da, ako želi kuću, morao bi sebi obezbijediti gradsko zemljište jer mi tih mogućnosti nemamo", kazao je Drago Vuleta, pomoćnik resornog ministra.

Prema njegovim riječima, Kuzmiću su nudili stambenu jedinicu u Ramićima, koja je na raspolaganju ovom ministarstvu, ali je on, kako je kazao Vuleta, javio da je sam sebi našao smještaj u blizini naselja Česma.

"Dogovorili smo se s njim da će mu na proljeće biti građena kuća. Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS biće investitor i realizovaće projekat izgradnje kuće koja će biti urađena po sistemu 'ključ u ruke'", rekao je Vuleta.

Deložacija Kuzmića odgađana je nekoliko puta jer nisu pristali na alternativni smještaj, a prilikom prošle deložacije prijetio je da će zapaliti kuću plinskom bocom ako sudski izvršitelji pokušaju da ga izbace iz kuće.

Kuzmić je 1992. godine mijenjao svoju imovinu u mjestu Slavonski Kobaš, opština Slavonski Brod, za imovinu Dragomira Budiše iz naselja Česma, ali je porodica Budiša 2003. godine zatražila poništavanje ugovora o zamjeni nekretnina, što je Osnovni sud u Banjaluci prihvatio.

Kuzmić je 23. januara prošle godine uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom traži ukidanje odluka nadležnih sudova u RS u vezi s njegovim slučajem i da njegov predmet bude vraćen na ponovni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije