Banja Luka

Napreduje izgradnja puta preko "Voćnjaka" u Banjaluci

Napreduje izgradnja puta preko "Voćnjaka" u Banjaluci
Foto: N.N. | Napreduje izgradnja puta preko "Voćnjaka" u Banjaluci

BANJALUKA - Uprkos epidemiološkoj krizi, svi veliki javni radovi na području Banjaluke nesmetano se odvijaju, uključujući i jedan od najvećih projekata – izgradnju nove saobraćajnice preko tzv. Voćnjaka, koja će napraviti novi spoj između Lauša i Paprikovca i stvoriti uslove za izgradnju novog naselja na ovoj lokaciji.

U okviru izgradnje vijadukta koji se nalazi na trasi novog puta, ovih dana završeno je betoniranje nosivih greda na stubovima vijadukta.

"Bez obzira na probleme sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, možemo biti zadovoljni sa do sada urađenim. Pored nosivih greda koje su betonirane, izvođač je već izradio 12 od ukupno 25 nosača koji će biti postavljeni na vijadukt", potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Na drugoj strani gradilišta, iz pravca Lauša, buduća saobraćajnica je spojena na kanalizaciju od Crkvene ulice. Na ovom dijelu trase, trenutno se radi krak kanalizacije preko nove trase puta prema vijaduktu.

Nova, komunalna infrastruktura neophodna je jer se, izgradnjom ove saobraćajnice, otvara mogućnost pretvaranja sadašnjeg, zapuštenog voćnjaka u moderno naselje sa svim potrebnim sadržajima. Osim kanalizacije biće izgrađena i vodovodna mreža i rasvjeta.

Izgradnja ove saobraćajnice je jedan od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u gradu, vrijedan 2,7 miliona KM. Prema projektu, predviđena je izgradnja saobraćajnice u dužini od 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom, koja će napraviti spoj Paprikovca i Lauša, od crkve preko "Voćnjaka" pa do Ulice Jovana Raškovića gđe će biti izgrađena nova raskrsnica sa Zelengorskom.

Uslovi za izgradnju ove izuzetno važne saobraćajnice stvoreni su nakon što se Grad Banja Luka, poslije višegodišnjeg sudskog spora, upisao u zemljišne knjige kao vlasnik nekadašnjeg "Voćnjaka", a sredstva za izgradnju obezbjedila je Vlada RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije