Banja Luka

Napretkov koncert u čast 150. godišnjice trapističkog samostana Marija Zvijezda

Napretkov koncert u čast 150. godišnjice trapističkog samostana Marija Zvijezda
Foto: hms.ba | Napretkov koncert u čast 150. godišnjice trapističkog samostana Marija Zvijezda

BANJALUKA - U večernjim satima, 21. juna 2019. u trapističkoj crkvi Vaskrsenja Blažene Djevice Marije u Banjaluci upriličen je svečani koncert, poklon Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu i podružnice u Banjaluci u povodu 150. godišnjice opatije i samostana redovnika trapista Marija Zvijezda koja se obilježava pod sloganom: "Marija Zvijezda u Banjoj Luci, Europa u Bosni i Hercegovini".

U prostornoj i vrlo lijepoj trapističkoj crkvi okupili su se brojni slušaoci na čelu s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom, a prisutan je bio i izaslanik generalnog poglavara trapističkog reda iz Rima opat Dom Armando.

Takođe su došli i brojni predstavnici društveno-političkog života iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske među kojima je bio i visoki predstavnik u BiH, gospodin Valentin Inzo.

Sopran Vedrana Šimić, rodom iz Tuzle, i tenor Mario Filipović, rodom iz Brčkog, uz orguljsku pratnju Zadranina Edmunda Borića-Andlera, uljepšali su veče svim prisutnim svojim vrlo lijepim izvođenjima djela posvećenih Gospi (Ave Maria, Salve Regina…) i Isusu (Agnus Dei, Pie Jezus…) poznatih muzičara Puccinija, Mascagnija, Bizeta, Verdija, i Caccinija, a tokom pjevanja tradicionalne popijevke "Rajska Djevo, Kraljice Hrvata" pridružili su im se i svi prisutni u crkvi.

Na kraju koncerta predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić u svom kratkom obraćanju kazao je da su Središnja uprava i podružnica u Banjaluci kojima su se pridružili i članovi ovog društva iz Zagreba, rado poklonili ovaj koncert u povodu ove velike godišnjice.

Vrlo lijepo i s puno duše na kraju svega sopran Vedrana Šimić otpjevala je tradicionalnu pučku pjesmu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji koju, između ostalih, pjevaju i vjernici hodočasteći u brojna svetišta u Bosni: "O Marijo, bolne duše likarijo", piše KTA.

(NN/hms.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije