Banja Luka

Napušteni kućni ljubimci u Banjaluci: Gazde na moru, psi na ulici

Napušteni kućni ljubimci u Banjaluci: Gazde na moru, psi na ulici
Foto: Nezavisne/Arhiva | Napušteni kućni ljubimci u Banjaluci: Gazde na moru, psi na ulici

Sve je više pasa na ulicama, naročito u ljetnom periodu, a kako kažu iz Odjeljenja za komunalne poslove za "Nezavisne", glavni krivci su neodgovorni vlasnici, koji prilikom odlaska na godišnji odmor svoje ljubimce puste na ulicu.

"Od početka ove godine na terenu smo zabilježili 204 psa", kažu iz nadležnog odjeljenja.

Ističu da je neodgovorno vlasništvo glavni razlog većeg broja pasa na ulicama.

"Često se susrećemo sa situacijom gdje udomitelji, odnosno vlasnici, na sebe previše olako uzimaju odgovornost za ljubimca. Žele da udome psa, ali nisu u potpunosti svjesni obaveze vlasnika", kažu iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kako dalje navode, kada shvate da nemaju dovoljno vremena ili strpljenja, oni ih se rješavaju tako što ih ostave na zabačenim lokacijama u gradu.

Nakon toga, kako kažu, dolazi do njihovog nekontrolisanog razmožavanja, što dalje pravi još veći problem s psima lutalicama.

"Građani se često žale na pse koji se okupljaju u prigradskim naseljima Mišin Han, Krčmarice, Dragočaj, Motike, Priječani, Manjača, Trapisti, Han Kola", ističu iz nadležnog odjeljenja.

Psi se nerijetko okupljaju i na putevima koji vežu ruralne dijelove s gradovima, generalno, sva mjesta gdje se baca hrana su kritične tačke.

"Građani prijave svako grupisanje pasa, kao i pojedinačne slučajeve, a mi nakon toga izlazimo na teren", kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.  

Prema njihovim riječima, njihova higijeničarska služba po svakom pozivu, gotovo svaki dan, zbrinjava pse s ulica.

Kako je kazala Jovana M., Banjalučanka koja uveče često šeta s kćerkom, veći broj pasa je primjetan.

"Gotovo svako veče idemo u šetnju. Nije ni važno više gdje šetamo, jer gdje god prođemo vidimo pse koji očigledno nemaju vlasnika koji se o njima brine", kazala je ova Banjalučanka.

Dodala je da svaki put kada se s tim susretne nazove nadležne da im skrene pažnju na ovaj problem.

"Nije ni nama svejedno kada padne noć i susretno se s grupom od tri ili više pasa jer ne znamo da li će nas napasti", kaže Jovana M.

S tim u vezi iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da azil na Manjači trenutno broji 150 pasa, što je promjenjiva stavka, ali nova akcija "Udomi ljubav" se pokazala kao odlična, te je rezultirala da veliki broj pasa dobije svoj dom.

Ovom prilikom apeluju na vlasnike da budu odgovorni, da svoje ljubimce obilježe mikročipom i da izvrše sterilizaciju ili kastraciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije