Banja Luka

Nasip u Česmi pukao na nekoliko mjesta

Nasip u Česmi pukao na nekoliko mjesta
Foto: Jelena Đurđević | Nasip u Česmi pukao na nekoliko mjesta

​Betonski nasip na rijeci Vrbanji u naselju Česma na nekoliko mjesta je popucao, a mještani kažu da su u strahu od novih poplava te mole da se ova betonska obaloutvrda što prije sanira.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma, kazao je da su iz Savjeta MZ nakon poplave obišli i sumirali oštećenja, te da su već poslali svoj izvještaj nadležnim odjeljenjima u Gradskoj upravi.

"Došlo je do oštećenja betonske obaloutvrde na Vrbanji, dok je na Vrbasu jedan zemljani dio nasipa bio oštećen i prije kiša, a sada je dodatno propao", kazao je Maličević.

Istakao je da treba hitno intervenisati, jer ako iko zna koliko poplave mogu biti opasne - to su mještani naselja Česma.

Najavljene padavine sa strahom očekuju stanovnici ovog naselja, koje je bilo poplavljeno u katastrofalnim poplavama 2014. godine.

Gorana Grozdić, mještanka Česme, kaže da joj je prije pet godina voda u kući dosezala skoro do plafona, te da su nekoliko dana, koliko je trajala poplava ove godine, noći provodili u strahu.

"Naravno da strahujemo, ljudi se boje novih poplava, plašimo se i za život i za moguće izdatke", rekla je Grozdićeva.

Dodaje da su, po njenom mišljenju, nasipi neadekvatno izgrađeni te da treba pratiti pozitivne primjere iz regiona.

"Na primjer, u Hrvatskoj su betonirali korito rijeke rijeke Drave i redovnim održavanjem su doveli do toga da nije plavila već 30 godina", kazala je ova mještanka.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je nasip u Česmi u nadležnosti "Voda RS" te da su vodotoci prvog i drugog reda, Vrbas i Vrbanja, u nadležnosti RS.

"Više puta smo upozoravali da su potrebne intervencije, ali i slali inspekcijske naloge i nalaze i prije ovih poplava 'Vodama RS'", kazao je Radojičić.

U Javnoj ustanovi "Vode RS" rekli su da su njihove stručne službe po zaprimanju dojave o odronu nasipa odmah izašle na teren, evidentirale oštećenja i izvršile predmjer neophodnih radova.

"Kompletan izvještaj je predat direktoru JU 'Vode Srpske', a on je potom informisao predsjednicu RS o potrebi hitne sanacije oštećenja nasipa u naselju Česma", rekli su u "Vodama RS".

Ističu da je na osnovu toga Fond solidarnosti RS usvojio zaključak kojim je zadužio JU "Vode Srpske" Bijeljina za radove hitne sanacije ovih oštećenja.

"Sredstva za ove radove, okvirne vrijednosti oko 450.000 KM, biće obezbijeđena iz Fonda solidarnosti RS. 'Vode Srpske' će u narednom periodu prioritetno pristupiti realizaciji ove mjere", kazali su u ovoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije