Banja Luka

Navala na javne vrtiće u Banjaluci, nikad više prijava

Navala na javne vrtiće u Banjaluci, nikad više prijava
Foto: Arhiva | Navala na javne vrtiće u Banjaluci, nikad više prijava

BANJALUKA - Rekordno visok broj djece, odnosno njihovih roditelja, javio se na konkurs Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za prijem djece u vrtiće koji djeluju u okviru ove ustanove pa se tako za 342 upražnjena mjesta prijavilo oko 850 zainteresovanih, potvrdila je za "Nezavisne" Jelena Kurtinović, direktorica ove ustanove.

Kako je istakla, nikada do sada nisu imali ovako veliku zainteresovanost za upis djece u vrtiće.

"Do ponedjeljka smo primali zahtjeve, a sada se kreće u proceduru, te se svrstavaju i boduju pristigle prijave. Onaj ko bude imao najviše bodova biće primljen, u skladu sa konkursnom procedurom i priloženom dokumentacijom", rekla je Kurtinovićeva te dodala da će na osnovu toga biti formirana i objavljena lista primljene djece.

Prema njenim riječima, ne može sa sigurnošću reći zbog čega je tolika zainteresovanost.

"Ne znam zbog čega je tolika zainteresovanost, ali pretpostavljam da to ima veze s tim što mi nismo mijenjali cijene u odnosu na druge. Trenutno je cijena boravka u vrtiću 165 KM za prvo dijete i ona se nije mijenjala godinama", istakla je Kurtinovićeva.

S druge strane, u privatnim vrtićima u prethodnom periodu nije bilo drastičnog rasta broja zainteresovanih za upis djece u vrtiće, pa je tako Larisa Pejić iz Kluba za djecu "Maslačak" za "Nezavisne novine" rekla da je uobičajen broj djece u ovom vrtiću.

"Do nekog rapidnog povećanje upisa nije došlo. Jedino smo tokom pandemije virusa korona imali to zatišje. Inače, u 'Maslačku' upis traje tokom cijele godine, već od januara. Ne znamo šta sada nosi novi talas i uvijek je potreban oprez", kazala je Pejićeva.

Takođe, i Jelena Guslov iz Kluba za djecu "Zvjezdica" za "Nezavisne" ističe da se ništa nije mijenjalo te da nisu imali veći broj zainteresovanih za upis djece u vrtiće.

"Nakon što iz vrtića izađe jedna generacija, toliko djece primamo, tako da je to sve u principu isto kao i prethodnih godina. Nama su kapaciteti uvijek popunjeni i tako je unazad 10 godina", rekla je ona.

Inače, u 2022/23. godini od 342 upražnjena mjesta, prema podacima Centra, u cjelodnevni boravak se prima 329 djece starosti od jedne godine do polaska u školu, dok se njih 13, koji imaju od tri do šest godina, prima u poludnevni boravak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije