Banja Luka

Neke ustanove i preduzeća grada Banjaluka na respiratoru

Neke ustanove i preduzeća grada Banjaluka na respiratoru
Foto: Grad Banjaluka | Neke gradske ustanove i preduzeća na respiratoru

BANJALUKA - Sva gradska preduzeća i ustanove koji su u ovu godinu ušli sa zdravim sistemom, sada šmrcaju i kašlju i finansijski imaju različite simptome, ali će proći živi kroz ovo, a svi koji su imali narušen "imuni sistem" sada su na respiratoru i biće borba da prežive.

Rekao je ovo danas gradonačelnik Igor Radojičić drugog dana maratonske 40. redovne sjednice Skupštine grada komentarišući izvještaje o radu i programe rada za ovu godinu brojnih gradskih ustanova i preduzeća.

Na današnjoj sjednici gradskog parlamenta izvještaje o radu za 2019. godinu i programe rada za ovu godinu iznijeli su, između ostalih, i JU Dom zdravlja, Banski dvor, Sportski centar "Borik", Centar za socijalni rad, "Eko-toplane", Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kao i DEP-OT.

"Čitav javni sektor je pretrpio veliku štetu zbog virusa korona, na primjer Banski dvor uopšte nije radio, kao ni Sportska dvorana 'Borik'. U najgoroj situaciji je vjerovatno 'Aquana' jer ima velike fiksne troškove, a nema nikakve sopstvene prihode u proteklim mjesecima", naveo je Radojičić.

Pohvalio je rad Doma zdravlja, ističući da su oni bili prva linija odbrane stanovništva od virusa korona te da to i dalje jesu jer pandemija i dalje traje.

Dodao je da su komunalna preduzeća mjesecima imala pad prihoda, jer građani nisu mogli da plaćaju dažbine.

Jedna od tačaka dnevnog reda bio je i izvještaj o stanju u privredi i zapošljavanju u gradu, a Radojičić je istakao da je grad u februaru imao oko 70.000 zaposlenih.

Naglasio je da će se rebalans budžeta, koji je trebalo da bude predstavljen na sjednici Skupštine grada u julu, pred odbornicima najvjerovatnije naći tek krajem avgusta ili početkom septembra, ali da ne očekuju veći pad prihoda od očekivanih 30 miliona KM.

"Trend rapidnog pada je obustavljen, a trenutni minus gradske kase iznosi 14 miliona KM", objasnio je Radojičić.

Informacija o sudskom sporu između grada i "Autoprevoza" jedna je od 114 tačaka dnevnog reda ove sjednice gradskog parlamenta, a Radojičić kaže da su još dva sudska postupka u toku.

"Presuda Ustavnog suda BiH ima mogućnost vanrednog pravnog lijeka koji ćemo mi naravno koristiti. Još su dva sudska postupka u toku, jedan za poništenje upisa 'Autoprevoza' i drugi odšteta od 'Autoprevoza' za korišnje gradskog zemljišta", kazao je Radojičić.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da je grad u posljednih nekoliko mjeseci išao sa mjerama pomoći stanovništvu i privredi zbog krize izazvane virusom korona, ali da je sada potrebna pomoć budžetu grada.

"Želimo da sačekamo s rebalansom budžeta, jer želimo da on bude održiv do kraja godine", rekao je Talić.

Na ovoj sjednici treba da bude raspisan konkurs za izbor direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, jer je trenutnoj direktorici Jeleni Kurtinović istekao mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije