Banja Luka

Nepropisno parkiranje uzelo maha: Zaustavna traka kao parking

Nepropisno parkiranje uzelo maha: Zaustavna traka kao parking
Foto: Velibor Tripić | Nepropisno parkiranje uzelo maha: Zaustavna traka kao parking

BANJALUKA - Uprkos tome što svjesno ugrožavaju bezbjednost pješaka, ali i drugih vozača, veliki broj onih za volanom zaustavnu traku i trotoar na zapadnom tranzitu koristi za parkiranje.

Naime, uz kolovoz se nalaze mnoge radnje, među kojima kafići, automehaničarska radnja, mesnica, prodavnica i druge pa nesavjesni vozači traku koja služi za prinudno zaustavljanje koriste kao parking.

"Prvo, svi propisi i zakoni o bezbjednosti sobraćaja na takvim mjestima zabranjuju bilo kakav vid parkiranja, tako da mi kao udruženje imamo mnošto prijava i žalbi građana, gdje traže da gradska vlast i policija riješe poroblem", kazao je Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja.

On je istakao da je zapadni tranzit brza cesta, gdje se ni u kojem slučaju pješaci ne smiju dovoditi u situaciju da s trotoara moraju ići na kolovoz.

"Na tom potezu pješak je kao meta", istakao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, rješenje je jednostavno.

"'Pauk-služba' mora da odradi svoje, policijske kontrole da se pojačaju i problema neće biti", kaže on.

Prema Zakonu o saobraćaju, zaustavna traka se može koristiti maksimalno pet minuta i to u slučaju realne potrebe koja vozača primorava da se isključi iz vožnje.

"Vozači se tu parkiraju i odu na kafu ili da nešto obave. Mi pješaci moramo na kolovoz, a auti jure", kazao je jedan mještanin Ulice krajiških brigada.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da veliku odgovornost za ovakvo stanje nose i u Odjeljenju za prostorno planiranje grada.

"Ako oni zabrljaju pa dozvole gradnju objekta na mjestu gdje on realno ne može da bude svako će očekivati da ima priključak za vozila. Pogledajte samo Karađorđevu ulicu, gdje god imamo ugostiteljski objekat tu su i auti parkirani na trotoarima i na biciklističkim stazama, samo što tu nije brza cesta pa je opasnost manja", govori Radović.

Njegova ideja za rješenje problema je velika novčana kazna.

"Znate kako su u Srbiji to riješili? Stavili su kaznu od 1.000 evra za svakog ko vozi zaustavnom trakom. Sada, evo, koliko rijetko im se to događa odlučili su da smanje kaznu", naveo je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije