Banja Luka

Nijedna nova klupa lani nije postavljena u Banjaluci

Nijedna nova klupa lani nije postavljena u Banjaluci
Foto: Dražan Pozderović | Nijedna nova klupa lani nije postavljena u Banjaluci

Cijele prošle godine, zbog problema usvajanja budžeta, nije postavljena nijedna nova klupa u gradu, kazali su za "Nezavisne" iz Gradske uprave.

Dodali su da budžet za prošlu godinu nije obezbijedio sredstva za ovu namjenu, ali da se ove godine može očekivati oko 80 novih klupa.

"Klupe će biti postavljene u skladu sa potrebama mjesnih zajednica, kao i u svrhu zamjene postojećih klupa koje su dotrajale", istakli su iz Gradske uprave. Sa druge strane, u gradu je postavljeno 30 novih korpi za otpatke, a planirano je još 50.

"Jedna granitna korpa bez poklopca je postavljena u naselju Obilićevo, osam u mjesnoj zajednici Kočićev vijenac, tri su postavljene u Centru, dok ih je na Bulevaru postavljeno ukupno 18", kazali su iz Gradske uprave. Dodali su da je u Ulici kralja Petra I Karađorđevića postavljeno pet granitnih korpi sa poklopcem od inoksa, od hotela "Bosna" do Narodnog pozorišta RS. 

"Javnim nabavkama planirana je nabavka oko 30 novih kanti. Pored toga obezbijeđena su sredstva za još 20 kanti, čije se postavljanje očekuje ove godine" , kazali su iz Gradske uprave.

Ističu da je za prošlu godinu značajan početak projekta selektivnog prikupljanja otpada u naselju Rosulje, koji bi domaćinstvima trebalo da umanji račun odvoza smeća za 30 odsto.  "Projekat je zasnovan na besplatnoj podjeli po dvije kante građanima, od kojih je jedna namijenjena za komunalni otpad i biootpad, a druga za reciklabilni otpad", kazali su iz Gradske uprave.  Prema njihovim riječima, cilj je da se aktivnost proširi i na druga naselja u gradu te da se angažuje veći broj domaćinstava. Dodaju da, iako je planirano da projekat bude sproveden u 231 domaćinstvu, sproveden je zasad u samo 39, u skladu s iskazanom voljom vlasnika. 

Dragana K. iz Rosulja kaže da u pojedinim naseljima u gradu nedostaje klupa. "U Rosuljama imamo predivan drvored i bilo bi baš lijepo da imamo klupe u njemu. Nadam se da će uskoro biti postavljene i da ćemo moći još više uživati u drvoredu", kaže Dragana K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije