Banja Luka

Nova godina oživljava Banjaluku, stižu stranci

Nova godina oživljava Banjaluku, stižu stranci
Foto: Grad Banjaluka | Nova godina oživljava Banjaluku, stižu stranci

BANJALUKA - Novogodišnji praznici se bliže, a smještajni kapaciteti u gradu na Vrbasu su već sada gotovo popunjeni.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije Banjaluka, kazala je za "Nezavisne novine" da je interesovanje za predstojeće praznike veliko.

"Sa sigurnošću možemo reći da će Banjaluka biti jedan od najposjećenijih gradova u regiji. Naša pretpostavka je da bi trebalo da imamo više gostiju nego prošle godine, kada smo ih imali oko 70.000", rekla je Brankovićeva.

Da je Banjaluka veoma popularna destinacija koju biraju turisti, potvrđuje i to da se 100 turista iz Herceg Novog odlučilo da novogodišnje dane provede baš u gradu na Vrbasu.

"Imali smo nekoliko poziva iz Herceg Novog, njihovi građani žele baš u Banjaluci da dočekaju novogodišnje praznike, oni žele minimum tri noćenja", rekla je Brankovićeva, dodajući da veliki broj gostiju dolazi iz Slovenije.

"Slovenci takođe žele minimalno dva do tri noćenja, to je jako dobro za naš grad, jer nam to ide u prilog. Imaćemo i prihode od takse, ali i popunjenost kapaciteta", rekla je Brankovićeva.

Kako je istakla, to pokazuje da Banjaluka nije samo prolazna destinacija za turiste.

Kako su za "Nezavisne novine" potvrdili iz hotela "Jelena" u Banjaluci, popunjenost njihovih kapaciteta za predstojeće praznike je 70 odsto, ali kroz nekoliko dana očekuju popunjenost od 100 odsto.

"Naši kapaciteti su inače popunjeni, do sredine decembra očekujemo potpunu popunjenost za predstojeće praznike. Naši gosti dolaze iz Turske, Slovenije, Makedonije, takođe imamo povećan broj gostiju iz Rusije i Ukrajine, kao i neke goste iz Nigerije i Saudijske Arabije", navode iz ovog hotela.

Da je u gradu na Vrbasu, pored mnogih hotela, popularno izdavanje privatnih smještaja za novogodišnje praznike potvrđuje i činjenica da su gotovo svi stanovi na dan već rezervisani, te da je veoma teško pronaći ovu opciju u gradu.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao jedan Banjalučanin, vlasnik stana u centru grada, svake sezone u ovom periodu ga izdaje kao "stan na dan".

"Ova opcija mi je i te kako isplativa u vrijeme novogodišnjih praznika, te svake godine imam popunjene kapacitete", kazao je ovaj Banjalučanin.

Kako dodaje, ova godina nije izuzetak, te je od sredine novembra stan rezervisan sve do 10. januara.

"S obzirom na to da sam oglas postavio na internet, odmah po postavljanju javio se veliki broj ljudi, i to većinom stranci, koji su bili zainteresovani za izdavanje stana", ističe on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije