Banja Luka

Nova odluka u vezi s regulacionim planovima: Javne rasprave poslije radnog vremena

Nova odluka u vezi s regulacionim planovima: Javne rasprave poslije radnog vremena
Foto: N.N. | Nova odluka u vezi s regulacionim planovima: Javne rasprave poslije radnog vremena

BANJALUKA - U cilju veće transparentnosti i uključenosti građana, gradonačelnik Draško Stanivuković donio je odluku da se javne rasprave u procesu izrade i izmjene regulacionih planova organizuju poslije 16 časova, kako bi svi zainteresovani imali priliku da prisustvuju tim raspravama.

Ove informacije o regulacionim planovima će biti dostupne i na siti lajtovima, kako bi mogao da ih vidi veći broj građana na isti način kao i račune koje grad redovno objavljuje.

"Kako bi se proces izrade, usvajanja i izmjena regulacionih planova za područje grada učinio transparentnijim i kako bi se građanima i svim zainteresovanim subjektima omogućio lakši pristup javnim raspravama s ciljem dobijanja informacija o planiranim izmjenama i upućivanja eventualnih primjedbi i sugestija u interesu stanovnika, zadužuje se Odjeljenje za prostorno uređenje da izvrši određene izmjene u procedurama organizacije javnih rasprava", navodi se u ovoj odluci.

Precizira se da je potrebno da javne rasprave budu organizovane nakon radnog vremena, te da je u cilju veće dostupnosti informacija o održavanju javnih rasprava potrebno sagledati i nove načine ili mjesta za oglašavanje i najavu ovih rasprava.

"Rasprave, koje su već zakazane, biće održane u dogovorenim terminima, dok će sve naredne rasprave biti zakazane u skladu s novom odlukom, odnosno poslije 16 časova", stoji u odluci.

Tanja Vukomanović, šef Tima za komunikaciju Gradske uprave, kazala je da je transparentnost od početka bila jedan od prioriteta i s tim ciljem donesena je i ova odluka.

"Želimo da stanemo ukraj praksi da su građani često bili isključeni iz onoga što se dešava u njihovim naseljima. Ranije je bilo žalbi da zbog termina nisu mogli stizati na javne rasprave i da su tako propuštali priliku da daju svoje mišljenje", kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije