Banja Luka

Novi grb Banjaluke posvađao odbornike

Novi grb Banjaluke posvađao odbornike
Novi grb Banjaluke posvađao odbornike

BANJALUKA - Uz brojne primjedbe opozicije danas je na sjednici Skupštine Grada Banjaluka prihvaćen novi nacrt rješenja novog grba tog grada.

Nacrt novog grba je upućen u javnu raspravu koja će trajati mjesec dana.

Odbornici su se o ovom pitanju izjašnjavali tokom razmatranja Nacrta odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Banjaluka, kojim se definiše i novi izgled tog simbola.

Dok je za opoziciju idejno rješenje novog grba najvećeg grada Banjaluke sporno i tvrde da je plagijat, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović ponavlja krilaticu da se "o ukusima ne raspravlja".

Za odbornicu Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Mirjanu Savić-Banjac nacrt novog grba ima i neispravnih oznaka određenih elemanata sadržanih u tom simbolu.

- Imamo oznaku za termalnu vodu na grbu, a u obrazloženju teksta grba piše da predstavlja stilizovanu liniju rijeke Vrbas. Ne možemo crtati jedno, a da piše drugo - navodi ona.

Po mišljenju opozicije neprihvatljivo je da građani nisu upoznati o svim prijedlozima pristiglim na konkurs za novi simbol Banjaluke.

S druge strane, za gradonačelnika Banjaluke je jasno da će neko reći da je izabrano rješnje dobro, a drugi će smatrati suprotno ili da ne sadrži sve elemente za koje se misli da treba da budu sadržani kao simboli tog grada.

- Komisija je radila na ovom pitanju predano i oni su od radova koji su pristigli smatrali da je to najbolje rješenje - rekao je Gavranović.

On je naglasio da se izgled grba, na osnovu odluke Ustavnog suda Republike Srpske, mora što prije donijeti, s obzirom na to da njegovo nedonošenje povlači krivičnu odgovornost.

Treba reći da je tek godinu dana nakon što je grb Banjaluke proglašen neustavnim, jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda, zvanično predloženo novo rješenje simbola najvećeg grada RS-a.

Naime, gradonačelnik Slobodan Gavranović prihvatio je nedavno prijedlog Komisije za izbor idejnog rješenja izgleda grba Grada Banjaluka, i to rad autora Draška Bošnjaka, diplomiranog likovnog umjetnika, i uputio ga u skupštinsku proceduru.

Grb Grada koristi se u dvije varijante: kao osnovni (tzv. mali grb) i srednji grb.

Prema ovom idejnom rješenju, osnovni Grb Grada je u obliku štita - na kojem dominira plava boja, oivičen je zlatnom trakom - sa vizurom Banskog dvora, na plavom, u samom vrhu štita, tankom linijom označena je vizura zgrade Gradske uprave.

U središnjem dijelu štita je srebrena, kamenom ozidana tvrđava Kastel, s tri kule - piramidalnih krovova (zlatno): centralna kula - sa ulaznom kapijom i dva vidljiva prozora, postavljena vertikalno, u rodu (heraldički) desno i lijevo zidine iznad kojih se nalaze druge dvije kule, sa po jednim prozorom; ispod - list kestena, centralno pozicioniran; lijevo i desno u rodu pramac dajaka (simetrično postavljeni), u samom dnu štita - stilizovanom linijom (zlato) simbolično je prikazana rijeka Vrbas.

Srednji grb je istovjetan s osnovnim grbom, s tim da se iznad štita nalazi zlatna bedemska kula sa četiri vidljiva merlona; ispod štita se nalazi plava lenta (traka), sa zlatnim naličjem, na kojoj je ispisan naziv grada Banjaluka, na dva pisma - ćirilicom i latinicom, a ispred i iza naziva grada je list kestena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije