Banja Luka

"Novi grb ne predstavlja grad"

"Novi grb ne predstavlja grad"
"Novi grb ne predstavlja grad"

BANJALUKA - Skupština grada Banjaluka je na sjednici usvojila Nacrt odluke o izmjenama Statuta grada, kojom se definišu grb i zastava Banjaluke, i uputila ga na javnu raspravu od 30 dana.

Bez obzira na partijsku pripadnost, odbornici su se složili da prijedlog novog grba definitivno nije nešto što bi dostojanstveno i vjerno prezentovalo grad i njegove stanovnike, ali da se zakon mora poštovati.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, rekao je da se mora ispoštovati odluka Ustavnog suda o grbu Banjaluke, ali da treba poštovati i volju građana.

Konačna riječ

"Svako može da ima svoju ideju o izgledu grba, ali će konačnu riječ dati Skupština grada. Bitno je da se većina saglasi o jednoj ideji", rekao je Gavranović.

Dodao je da postojeći grb grada, koji je Ustavni sud RS proglasio neustavnim, neće biti uklonjen iz prostorija Gradske uprave, izrazivši nadu da niko neće ni posegnuti za takvim mjerama.

Duško Račić, šef Kluba odbornika SNSD-a, rekao je da je ova stranka podržala upućivanje Nacrta u javnu raspravu jer je to zakonska obaveza i pozvao građane da u njoj aktivno učestvuju i izjasne se kakav grb žele.

Riječ građana

"Smatramo da je ovaj grb heraldički možda ispravan, ali da on ničim simbolički ni podsvjesno ne asocira na obilježja grada Banjaluka. Pozivam sve građane da se izjasne, a mi ćemo ispoštovati njihovu volju", rekao je on.

Zoran Talić, odbornik PDP-a, osvrnuo se na to da grb nije izrađen ni po heraldičkim pravilima kako je navedeno i da je problem u samoj komisiji za izradu idejnog rješenja.

"Ne može neko iz Beograda ili Novog Sada ko ni na koji način nije emotivno vezan za ovaj grad da osjeti šta je to što bi trebalo da predstavlja njegove građane i da osmisli reprezentativan grb", istakao je Talić. 

Vladimir Mirošljević, odbornik NDP-a, istakao je da grb mora imati obilježja većinskog naroda u Banjaluci, a da je ovakav prijedlog bruka za grad i da ne treba da ide u javnu raspravu.

Šest zona

Sa dnevnog reda sjednice povučen je Prijedlog odluke o prenosu prava svojine na bivšem kompleksu kasarne u Zalužanima na MUP RS. Skupština grada usvojila je i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prostora i građenju kojom se, između ostalog, predviđa šest građevinskih zona na području grada.

Gavranović je rekao da je to veliki iskorak jer se na taj način smiruje situacija na terenu i smanjuju troškovi investitorima u određenim zonama.

"Što je bilo manje zona bili su veći i izdaci, imajući u vidu infrastrukturu koja se gradila, a ovom odlukom predviđa se mnogo manji iznos tih troškova", rekao je gradonačelnik.

Redovni susret Gavranovića sa sugrađanima, koji je trebalo da bude održan u ponedjeljak, odgođen je zbog nastavka sjednice Skupštine grada.

Karakteristike grba

Nacrtom odluke predviđa se da se grb koristi u tri veličine: mali, srednji i veliki. Veliki grb, koji je najviše uzbunio javnost prema Nacrtu odluke, sastoji se od štita malog grba nadvišenog zlatnom bedemskom krunom sa četiri vidljiva merlona. Takođe sadrži istu takvu dijademu ukrašenu dragim kamenjem, koje je postavljeno između dva srebrna bika, koja drže štit stojeći na zlatnoj grani kestena, ispod koje je srebrni svitak na kome piše "Slavna i sveta".

Prva pomoć

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, rekao je na sjednici Skupštine grada da se za građane koji zbog klizišta moraju da napuste svoje kuće može obezbijediti sistem prve pomoći, ali je to samo kratkoročna mjera.

"To je mjera kojom će se pomoći ljudima da ne budu tu noć na ulici, ali se oni dalje moraju sami brinuti o svojoj egzistenciji", rekao je Gavranović.

Dodao je da Gradska uprava nema mnogo mogućnosti da pomogne ljudima koji zbog klizišta moraju napustiti svoje kuće.

"S druge strane, najveći broj kuća koje su počele da klize nema građevinsku dozvolu i mi, kad bismo i imali novca, ne bismo smjeli da ulažemo u objekte koji su bespravno izgrađeni", rekao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije