Banja Luka

Novi parkinzi u Banjaluci nakon što se utvrde vlasnici parcela

Novi parkinzi u Banjaluci nakon što se utvrde vlasnici parcela
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Novi parkinzi u Banjaluci nakon što se utvrde vlasnici parcela

Svakodnevne gužve u gradu i nedostatak parking-mjesta problemi su s kojima se građani svakodnevno suočavaju i zbog čega negoduju. S tim u vezi, grad u narednom periodu planira graditi nova parking-mjesta, te su već poduzete neke radnje, a kako bi mogli preduzeti dalje korake, trenutno se na više lokacija utvrđuje vlasništvo nad određenim parcelama, potvrdili su za "Nezavisne" iz Gradske uprave.

Riječ je, kako navode, o lokacijama u Centru, Novoj varoši i Boriku.

"Takođe za lokaciju kod tržnice se čeka potvrda o vlasništvu nad parcelom", rekli su iz Gradske uprave.

Naime, prije skoro godinu dana iz grada su najavljivali da bi izgradnja novih 50 parking-mjesta na ovoj lokaciji trebalo da počne još tokom prošlog ljeta, a time bi bilo obezbijeđeno da građani koji rade u centru grada, imaju dovoljno mjesta za parkiranje.

Ističu da je, u skladu s tim, planirano i proširenje biciklističkih staza, te dodaju da je nedavno, na radost biciklista, a nakon deset godina, počelo  obilježavanje biciklističkih staza i prelaza na području grada.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske, za "Nezavisne" kaže da je u gradu trenutno oko 86.000 registrovanih putničkih vozila, te da svaki dan ima blizu 100.000 vozila na ulicama, ističući da su to ogromne cifre.

"Iz godine u godinu smo svjedoci da je veliki porast broja voznih jedinica u gradu. Trenutno imamo oko 6.800 parking-mjesta, što je minimum i crveno svjetlo, zbog čega je neophodno da se obezbijedi bar minimalan broj parking-mjesta", istakao je Jaćimović.

On naglašava da je u posljednjih godinu i po dana stalo ulaganje u kružne tokove, kao i u nova parking-mjesta, što, prema njegovim riječima, nije opravdano.

"Odsjek za saobraćaj treba hitno da reaguje i da sadašnje dvosmjerne ulice promijeni u jednosmjerne, a da jednu saobraćajnu traku koristimo za dodatan broj parking-mjesta, kao i da izgradi nove parkinge", zaključio je Jaćimović.

I građani se godinama unazad žale da često nemaju mjesta za parkiranje, te da je neophodno da se nešto uradi povodom toga.

"Kada dođemo u opštinu ili negdje u centar grada kako bismo obavili neke administrativne poslove, često ne možemo naći slobodno mjesto,  a ne isplati nam se da parkiramo u Novoj varoši ili negdje dalje, pa da idemo pješke, a pogotovo  tokom ljetnog perioda", žali se jedan Banjalučanin.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije