Banja Luka

Novo ruho za staze do Trešnjika

Novo ruho za staze do Trešnjika
Novo ruho za staze do Trešnjika

BANJALUKA - Veliki broj ljudi je učestvovao danas u akciji uređenja pješačkih i biciklističkih staza i na visokim temperaturama i uz veliki napor su uspjeli urediti i raskrčiti pješačku stazu na potezu od Ponira do Trešnjika u dužini od sedam kilometara.

Ovo je bila prva akcija u okviru projekta Turističke organizacije grada pod nazivom "Banjaluka Hike - Bike", a planirano je uređenje pješačkih i biciklističkih staza na području Starčevice i Banj brda u saradnji sa planinarskim društvima, Oružanim snagama BiH, Gorskom službom spasavanja i sve u cilju razvoja i kvalitenije ponude u sklopu turističkog avanturizma.

Oružane snage BiH danas su sa oko 50 pripadnika pomogle ovu akciju, ali i obezbijedile transport svih učesnika, te ašove, sjekire, grablje i dva trimera.

Vrijedni i iscrpljeni učesnici kraj akcije obilježili su na izletištu Trešnjik uz vojnički pasulj.

"Ovo je prva akcija i početak saradnje koja obuhvata relaciju Ponir - Banj brdo, koja predstavlja buduću kičmu pješačkih staza, a na koju će se u budućnosti vezati kompletna mreža staza", rekao je juče Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije grada.

On navodi da je ovaj dio najatraktivnija staza i područje za pješačenje, posebno na Banj brdu, koju već uveliko koriste građani, ali i gorski turisti.

Nove pješačke staze i staze za brdski rekreativni turizam prolaziće pored prirodnih i kulturnih znamenitosti, turističkih atrakcija i ugostiteljskih objekata.

"Nakon ovog krčenja i uređenja, slijede dalje aktivnosti koje obuhvataju postavljanje putokaza, mapiranje, štampanje planinarskih mapa i mapa za brdski biciklizam, dok je nastavak akcije planiran na jesen, i to ne samo na ovaj lokaciji", kazao je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije