Banja Luka

OŠ "Desanka Maksimović" više od vijeka ide u korak s vremenom

OŠ "Desanka Maksimović" više od vijeka ide u korak s vremenom
Foto: N.N. | OŠ "Desanka Maksimović" više od vijeka ide u korak s vremenom

Dok sam išao u osnovnu školu, tokom Drugog svjetskog rata, u prvom razredu je bilo oko 70 učenika, a časove smo imali u jednoj učionici, ali smo svi stasali u uspješne ljude prije svega zahvaljujući tadašnjem učitelju Radetu Mariću i njegovoj supruzi Zagorki.

Počinje priču Rade Savić, profesor književnosti, prisjećajući se svojih školskih dana u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Dragočaju, koja ove godine obilježava 110 godina postojanja.

Jedan od nastarijih učenika ove škole kaže da se učeničkih dana sjeća sa radošću ne samo zbog drugara, već i dobrog odnosa sa učiteljima.

"Da nije bilo moga učitelja Marića, ja ne bih nikad upisao gimnaziju i postao ovo što sam danas. On i njegova supruga su u tu školu, ali i među mještane, donijeli novi odnos prema prosvjeti", kazao je Savić.

Škola "Desanka Maksimović" u Dragočaju je nastala za vrijeme Austrougarske, 1909. godine, preživjela je dva svjetska rata, bila u sastavu Kraljevine Jugoslavije i SFRJ.

Dijana Boroja-Kasapović, pedagog škole i autor monografije "100 godina života i rada Osnovne škole 'Desanka Maksimović' Dragočaj", kaže da je prije više od jednog vijeka ova škola bila zamišljena kao četvorogodišnja, prevashodno muška, škola na lokaciji današnjeg Gerijatrijskog centra u Dragočaju.

"Škola je sve do Prvog svjetskog rata radila u kapacitetu od oko 30 učenika, a za razliku od danas tada je jedinica bila najveća ocjena", priča Boroja-Kasapovićeva.

Dodaje da je tek nakon Drugog svjetskog rata škola počela da radi kao osmogodišnja škola, a novu lokaciju i zgradu dobila je poslije razornog zemljotresa 1969. godine.

Srđan Bogdanović, direktor škole, kaže da je novu zgradu škole poslije skoro pola vijeka postojanja nagrizao zub vremena, ali da su uz pomoć brojnih sponzora i gradonačelnika Igora Radojičića uspjeli riješiti najveće probleme.

"Dobili smo novi kotao za grijanje, sanirani su mokri čvorovi, te je obnovljen fond školske biblioteke. Sanirani su kompletna stolarija i krov, a dobili smo i nove računare", objasnio je Bogdanović.

Istakao je da je škola skoro dobila i stomatološku ambulantu, a samo jedan pokazatelj da idu u karak s vremenom je to što učenici mogu pohađati sekcije iz robotike, C++ i java programske jezike.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije