Banja Luka

Obilježena manifestacija "Dan za hvala" u Banjaluci: Stara tradicija oživljena na fijakerima

Obilježena manifestacija "Dan za hvala" u Banjaluci: Stara tradicija oživljena na fijakerima
Foto: Jelena Đurđević | Obilježena manifestacija "Dan za hvala" u Banjaluci: Stara tradicija oživljena na fijakerima

BANJALUKA - Svečana kolona od osam fijakera i tradicionalnih zaprega danas je prodefilovala gradom i oživjela tradiciju duhovskih vašara.

Defile fijakera, koji su na oduševljenje građana prošli od Nove pijace ulicama grada do Kastela, održan je povodom Duhovskog utorka i manifestacije "Tržnice" "Dan za hvala", koja se u gradu na Vrbasu obilježava već 20 godina.

Nagradu za najbolji fijaker i najljepši komplet odnio je Goran Marinković, čijom kočijom su se juče vozile tri generacije ove porodice. Priznanje u Marinkovićevo ime preuzela je njegova supruga.

Prvo mjesto u kategoriji tradicionalna konjska zaprega osvojio je Milenko Cvijić.

Konj Viktor Sabita Koraća osvojio je prvo mjesto za najljepšeg lipicanera, a nagradu u kategoriji najbolje grlo osvojio je Vukašin Gatić iz sela Javoran, kod Kneževa, koji već treću godinu zaredom učestvuje na manifestaciji "Dan za hvala".

"Prvi put učestvujem sa starim kočijama iz Švajcarske, koje su stare oko 100 godina. Prošle godine sam osvojio drugo mjesto u kategoriji najljepše grlo, a ove godine prvo mjesto u istoj kategoriji", rekao je Gatić.

Dragan Guzijan iz Banjaluke na ovoj manifestaciji učestvuje već godinama, a njegova kočija, koju su vukli konji Cezar i Soko, stara je 100 godina.

"Ovo je tradicija koja traje više od 100 godina. Održavana je na Kastelu i kada sam se ja rodio, ali i moj djed i pradjed. Mi koji smo imali mogućnost, nastavili smo tradiciju", rekao je Guzijan.

Nemanja Bilanović, direktor "Tržnice", rekao je da "Tržnica" Banjaluka postoji već 92 godine i čuva tradiciju tržničke i vašarske djelatnosti, a poseban dan je Duhovski utorak, kada se oživljavaju uspomene na nekadašnji način trgovanja i održavanja vašara.

"Na manifestaciji 'Dan za hvala' zahvaljujemo našim vjernim kupcima, građanima, posjetiocima i poslovnim partnerima", rekao je Bilanović.

Dodao je da "Tržnicu" Banjaluka sada rado posjećuju kupci iz regiona i turisti koji uvijek iskoriste trenutak da prilikom posjete gradu obiđu i "Tržnicu".

Branka Branković, stručni saradnik za odnose s javnošću u Turističkoj organizaciji grada, rekla je da TOBL podržava ovu tradicionalnu manifestaciju, te da je "Tržnica" Banjaluka postala mali grad u gradu.

"'Tržnica' je postala atraktivna turistička destinacija koju pohode mnogobrojni turisti. Duhovski vašar vraća stari sjaj običajima, želimo da otrgnemo od zaborava stari način života", kazala je Brankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije