Banja Luka

Obilježene 124 godine postojanja banjalučke Gimnazije

Obilježene 124 godine postojanja banjalučke Gimnazije
Foto: Vladimir Stojaković | Obilježene 124 godine postojanja banjalučke Gimnazije

U Gimnaziji sam provela veći dio svog života, prvo kao učenica nekadašnje "Realke", a onda kao profesorica hemije, počinje priču Ljiljana Marčić, profesorica hemije u penziji.

Gimnazija je u petak proslavila 124 godine postojanja, a o Gimnaziji nekada i sada priča nam Marčićeva.

Ističe da je ova škola kroz vrijeme pratila promjene i uvijek su se trudili da bude savremena, ali da se takođe i održi isti nivo kvaliteta.

"Sjećam se dana kada sam prvi put ušla u zgradu 'Realke', svi smo se tada osjećali tako mali sa pogledom u zvijezde koje tek treba da dosegnemo", kazala je Marčićeva.

Dodaje da je nakon studija odlučila da okuša sreću i zaposli se u svojoj nekadašnjoj srednjoj školi.

"Tada su bivši učenici Gimnazije nakon studija imali i privilegiju da budu primljeni da rade kao profesori u svojoj bivšoj školi, čak smo bili i favorizovani. Prvih nekoliko godina sam radila rame uz rame sa svojim bivšim profesorima, zbog čega sam se nekada osjećala i dalje kao učenik", sa osmijehom se prisjeća Marčićeva.

Ističe da je najveća promjena to što je danas u Gimnaziji odnos profesora i učenika dosta liberalniji.

"Naši profesori su bili nedodirljivi, bili su strah i trepet. Davne 1912. godine u Gimnaziji je bilo 800 učenika, a nekada su znali na polugodištu da ih obore oko 500", rekla je Marčićeva.

Dodaje da ono što je ostalo nepromijenjeno je da je Gimnazija škola za život, koja svojim učenicima daje prije svega opštu kulturu i dobre temelje za dalje školovanje i život, zbog čega su oni veoma uspješni svugdje u svijetu.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, kaže da su gimnazijalci podjednako uspješni i danas, o čemu svjedoči i uspjeh mladih učenika prvog razreda Gimnazije koji su osvojili srebro i bronzu na Međunarodnoj olimpijadi metropola u Moskvi.

"Veliki je uspjeh kada naši učenici iz, u odnosu na druge gradove koji su učestvovali, male Banjaluke ostvare takve rezultate", poručila je Maleševićeva.

Dodaje da su za 124. rođendan škole priredili interno slavlje za profesore i učenike, posebno za one koji dijele rođendan sa školom.

"Na velikom odmoru smo učenicima koji su rođeni 4. oktobra kupili torte i pjevali rođendansku pjesmu", rekla je Maleševićeva.

Ističe da su juče imali i zanimljive goste iz gimnazije u Kranju, kada je oko 40 profesora posjetilo Gimnaziju.

"Bilo je zanimljivo jer i naši gosti iz Kranja 4. oktobra slave rođendan svoje gimnazije isto kao i mi", kazala je Maleševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije