Banja Luka

Obnovljena jedna od najljepših kuća u Banjaluci

Obnovljena jedna od najljepših kuća u Banjaluci
Foto: Wikipedia | Obnovljena jedna od najljepših kuća u Banjaluci

Vila Marko, koja se nalazi u ulici Kralja Petra I Karađorđevića u Banjaluci, proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, zajedno sa još 10 kuća dužinom aleje.

Nedavno je obnovljena, ali su sadašnji vlasnici uspjeli da očuvaju njen nekadašnji izgled

Vila Marko je sagrađena između 1879. i 1882. godine, a prvi poznati vlasnik je bio Fridrih Klumer, sin Johana iz Banjaluke. Od njega je kuću kupio Marko Livnjaković, trgovac i nekadašnji predsjednik pjevačkog društva Jedinstvo. Livnjakovići su imali još nekoliko posjeda u Beogradu i Zagrebu, ali kako se navodi u starim dokumentima, bili su najponosniji na vilu u Banjaluci zbog njenog raskošnog izgleda i kitnjaste fasade.

Kako sadašnji vlasnici ističu, bio je veliki izazov udahnuti joj novi sjaj, a zadržati osnovna obilježja epohe, jer je kroz vrijeme vila pretrpjela brojna oštećenja.

“Tokom savezničkog bombardovanja Banjaluke 1944. kuća se udaljila od prepoznatljivog izgleda, jer je prilikom saniranja smanjen broj prozora, ukrasi i detalji fasade. Nastojali smo da je obnovimo tako da istaknemo raskošni istorijski izgled, ali i da održimo dugu tradiciju poslovnih aktivnosti”, ističu vlasnici kuće.

Banjaluka pamti Marka Livnjakovića kao velikog humanitarca, ali prije svega uspješnog trgovca i neizostavnog činioca njenog kulturnog i društvenog života. Bavio se prodajom rakije, likera, konjaka, ruma za čaj, medom i mastikom. Ipak, ističe se i njegov doprinos kulturi kroz ulogu direktora Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“, u kojem je pjevala i njegova kćerka Tatjana, prenosi Srpskainfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije