Banja Luka

Od 1. septembra kontrola septičkih jama u Banjaluci

Od 1. septembra kontrola septičkih jama u Banjaluci
Foto: Grad Banjaluka / Ilustracija | Od 1. septembra kontrola septičkih jama u Banjaluci
N.N.

BANJALUKA - Vodna inspekcija i Komunalna policija Grada Banjaluka od 1. septembra krenuće u kontrole septičkih jama po domaćinstvima u svim dijelovima grada gdje ne postoji izgrađena kanalizaciona mreža, kako ne bi dolazilo do izlivanja fekalija po putevima i lokalnim vodotokovima.

"U naseljima gdje ne postoji kanalizaciona mreža, domaćinstva su, prema zakonu, dužna da imaju izgrađene septičke jame i da ih redovno i na propisan način održavaju", kaže načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

Svim mjesnim zajednicama su već upućeni dopisi s ovim obavještenjem, kako bi mještani bili upoznati sa predstojećom kontrolom. U obavještenju se, između ostalog, podsjeća na obavezu propisnog pražnjenja postojećih septičkih jama, u skladu sa pravilnikom o ispuštanju otpadnih voda za gradove i naselja gdje nema javne kanalizacije.

"Sugeriše se građanima da izvrše navedenu obavezu prije kontrola na terenu, pogotovo što će svi koji budu uhvaćeni u prekršaju biti suočeni sa kaznom od 500 KM", ističe Kecman.

On naglašava da će biti kažnjeni i svi vlasnici objekata koji nemaju izgrađenu septičku jamu ili je, pak, prazne na nepropisan način, odnosno ispuštaju u vodotokove ili na druge površine.

"Naš cilj i nije kažnjavanje, nego, prevasghodno, zaštita stanovništva i životne sredine, koju ugrožavaju nesavjesni sugrađani", zaključuje Kecman.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije