Banja Luka

Od januara brže do građevinskih dozvola

Od januara brže do građevinskih dozvola
Foto: N.N. | Od januara brže do građevinskih dozvola

BANJALUKA - Od 1. januara naredne godine planirano je uvođenje jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, a do kraja iduće godine i pilot projekat elektronskih dozvola.

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas na Mrakovici s načelnicima svih gradskih odjeljenja održao strateško savjetovanje i planiranje, na kojem su sumirani realizovani projekti nove administracije, te predstavljeni planovi.

"Namjera nam je da omogućimo građanima da kod nas predaju zahtjev i da grad u njihovo ime, tamo gdje je pravno moguće, rješava potrebnu dokumentaciju kod drugih subjekata. To je veliki izazov za Gradsku upravu i ovako veliki grad", rekao je Radojičić.

Dodao je da su rezimirali ovu godinu i da vrše strateško planiranje za 2018, od budžeta, planova u sportu i kulturi do niza novih koncepata i projekata.

"Najveći pojedinčani pokrenuti projekat ove administracije su izgradnja nove gradske toplane, te izgradnja značajnih saobraćajnica, poput Priječana, početak rekonstrukcije 'parkića', pokrenuti postupci za izgradnju istočnog tranzita i kružnog toka na Rebrovcu, izgrađeni kilometri vodovoda i javne rasvjete, te izgrađenih novih sedam dječjih igrališta", kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, pred gradskim vlastima je niz regulacionih planova, od urbanističkog do onih za uže gradsko područje.

"Pred nama je i nova strategija razvoja grada, koja bi trebalo da bude usvojena iduće godine, zatim nekoliko drugih strategija i akcionih planova, kao što su za 'Zeleni grad', za modernizaciju javne rasvjete, ali i usvojeni novi koncept finansiranja i podrške sportu, te nekoliko projekata s međunarodnim organizacijama", pojasnio je Radojičić.

Istakao je da se radi i projekat dogradnje OŠ "Branko Radičević" u Starčevici s ciljem da gradnja počne iduće godine.

"Grad priprema bogat program zimske sezone, koji će trajati 45 dana. Uz proširenu turističku ponudu biće održani i veliki koncerti 30. i 31. decembra i 1. januara", rekao je on.

Radojičić je naglasio da je puno posla pred gradskim vlastima i ako bude realizovano 80 do 90 odsto od zacrtanog građani će biti zadovoljni i osjetiti velike promjene.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, kazao je da će u naredne dvije sedmice započeće radovi na istočnom tranzitu i izgradnja kružnog toka na Rebrovcu, koji  građani  godinama čekaju.

"Radimo i novi projektu Zelenog mosta s ciljem da njegova gradnja počne sljedeće godine", kazao je Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije