Banja Luka

Od parkiranja u Banjaluci zaradili 3.018.925 KM

Od parkiranja u Banjaluci zaradili 3.018.925 KM
Foto: NN | Od parkiranja u Banjaluci zaradili 3.018.925 KM

BANJALUKA - Ukupan prihod od naplate parkinga na teritoriji grada u prvih devet mjeseci ove godine je 3.018.925,35 KM, čime je gradska kasa od naplate parkinga punija za 141.943,95 KM nego u istom periodu prošle godine.

Potvrdio je ovo Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj, i rekao da učešće plaćanja parkinga SMS-om iznosi oko 50 odsto.

"Analiza od početka uvođenja nulte zone pokazuje da je ostvaren pozitivan efekat i da je opravdano uvođenje iste, jer je pored boljih finansijskih rezultata omogućeno da u svakom momentu na parkiralištima u nultoj zoni ima slobodan određeni broj parking mjesta koje vozači mogu iskoristiti", rekao je Davidović.

Dodao je da stacionirani saobraćaj, odnosno parking sistem u gradu čini 66 parkirališta i dvije javne garaže, ukupnog kapaciteta 4.826 parking mjesta pod naplatom.

"Osnovna uloga uvođenja naplate parkiranja sa jedne strane je kontrolisano korištenje prostora da bi korisnici mogli da parkiraju vozilo i efikasno da obave ono zbog čega su došli, i sa druge strane sprovođenje regulativnih mjera u stambenim zonama u kojima je prisutan problem parkiranja od strane zaposlenog stanovništva", rekao je Davidović.

Istakao je da građani koji žive u zonama u kojima je uvedena naplata parkiranja mogu koristiti povlaštenu godišnju kartu koja iznosi 50 KM godišnje, odnosno oko četiri KM mjesečno. Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, kaže da je glavni razlog većim prihodima uvođenje nulte zone, gdje je vremenski ograničeno trajanje parkinga.

 

"Ovaj prihod treba da se ulaže u podizanje bezbjednosti saobraćaja i rješavanja saobraćajnih problema, kao što je slučaj u Srbiji i zemljama EU", smatra Jaćimović.

Goran D., mještanin Starčevice, kaže da mu je teško pronaći mjesto za parking u gradu jer je velika gužva, te smatra da bi novac koji se zaradi od naplate parkinga trebalo uložiti u nova parking mjesta.

Proširenje parkirališta

Ovog mjeseca planirano je povećanje kapaciteta parkirališta pod naplatom.

"Prema tom planu, u sistemu naplate biće i parkiralište u Ulici Brace Potkonjaka (kod tržnice na Obilićevu) i parkiralište u Ulici Akademika Jovana Surutke (kod "Konzuma", preko puta "Aquane"), rekli su u Gradskoj upravi.

4.826 parking mjesta pod naplatom

66 parkirališta

2 javne garaže

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije