Banja Luka

Od zapuštenog dijela Lauša prave multifunkcionalni park

Od zapuštenog dijela Lauša prave multifunkcionalni park
Foto: Ustupljena fotografija | Od zapuštenog dijela Lauša prave multifunkcionalni park

Udruženje građana "Zeleni Lauš" pokrenulo je inicijativu da se na dijelu zemljišta kod Čenića groblja na Laušu, koje je zapušteno i na kojem se odlaže smeće, napravi multifunkcionalni park, povodom čega je grad pokrenuo javnu nabavku za izradu dokumenta prostornog uređenja te izmjenu dijela Regulacionog plana "Lauš 3".

Potvrdili su ovo za "Nezavisne" iz Odjeljenja za prostorno uređenje te ističu da su kao najpovoljnijeg ponuđača, za nosioca izrade, odabrali Privredno društvo "Routing" iz Banjaluke.

"S njima je potpisan ugovor čiji su sastavni dio i programski elementi zasnovani na inicijativi grupe građana naselja Lauš, a oni su dostavili i projekat za izgradnju multifunkcionalnog parka na ovom lokalitetu", rekli su iz Odjeljenja.

Dijana Zrnić, predsjednica Udruženja građana "Zeleni Lauš", navodi da je ova lokacija veoma blizu centra grada, ali da je zapuštena.   

"Najstrašnije je to što se tu odlaže razni otpad u gluvo doba noći. Uz sve to je neosvijetljeno, djeca ne smiju sama proći, a tu je i groblje", rekla je Zrnićeva za "Nezavisne".   

Zbog toga je, kako ističe, potrebno urediti ovo zemljište, koje se prostire na 43.000 metara kvadratnih površine.

"Mi smo izradili idejno rješenje i sve to izgleda fenomenalno: sa jezerom, trim stazama, amfiteatrom na otvorenom te kinom na otvorenom. To je ozbiljan i veliki projekat", rekla je Zrnićeva.

Kako kaže, potrebno je naporno raditi na ovom projektu te dodaje da ne znaju koliko će sve to trajati i na kakve će probleme nailaziti.    

"Što se tiče sadnje u budućem parku, mi smo već dobili podršku 'zelenih', odnosno šumara i udruženja koja se bave ekologijom", kazala je Zrnićeva.    

Iz nadležnog odjeljenja navode da će se tokom izrade predmetnog plana voditi računa o javnom interesu i kroz javni uvid, javnu raspravu, uključiti građane i stručnu javnost u proces planiranja.   

"U toku izrade ovog regulacionog plana inicijativa za izgradnju multifunkcionalnog parka na Laušu, a koju je uputilo Udruženje 'Zeleni Lauš', biće uzeta u obzir. Idejno rješenje koje su dostavili  biće inkorporirano u buduće plansko rješenje u mjeri u kojoj to bude moguće", rekli su iz resornog odjeljenja.

Inicijativa za izgradnju ovog parka, koju je pokrenulo Udruženje "Zeleni Lauš", prvobitno je usvojena na sjednici Skupštine grada u septembru 2020. godine, no, prema riječima Zrnićeve, tada nije izvršena predložena izmjena Regulacionog plana.

"Inicijativa je ponovo predstavljena 31. avgusta gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, i on ju je podržao", rekla je Zrnićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije