Banja Luka

Odbornici izglasali nacrt rebalansa budžeta od 209 miliona KM

Odbornici izglasali nacrt rebalansa budžeta od 209 miliona KM
Foto: Gradska uprava BL | Odbornici izglasali rebalans budžeta od 209 miliona KM

​BANJALUKA - Odbornici gradskog parlamenta Banjaluka su danas na vanrednoj sjednici usvojili nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u vrijednosti od nešto više od 209 miliona KM, što je u poređenju sa prošlogodišnjim budžetom 25 miliona KM više.

Nacrt rebalansa budžeta je bila jedina tačka na današnjoj, osmoj po redu vanrednoj sjednici, a usvojena je nakon kraće diskusije odbornika. 

Nacrt se dalje upućuju na javnu raspravu koja će trajati tri dana, počevši od dana usvajanja, a kako je kazao Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, ovim je omogućeno da se dalje prijedlog rebalansa za ovu godinu nađe na dnevnom redu sljedeće redovne sjednice gradskog parlamenta.

Značaj ovog rebalansa se, prema riječima Ninkovića, ogleda u više faktora, a nakon sjednice je kazao da je simbioza koju je gradski parlament pokazao, za pohvalu.

Na pitanje da li je rebalans imao u vidu najavljenja poskupljenja komunalnih usluga, Ninković je kazao da će se nastavak ove priče znati ubrzo, odnosno na vanrednoj sjednici u srijedu. Ipak, kako je kazao, stvoreni su pozitivni preduslovi.

"Stvorili smo uslove za umanjenje negativnog efekta poskupljenja za građana, ali neću ništa da prejudiciram, vidjećemo ostalo u srijedu", zaključuje Ninković.

Podsjećamo da će pitanje poskupljenja komunalnih usluga biti tema sljedeće vanredne sjednice koja je zakazana za srijedu 22. marta. 

Više o projektima koje grad očekuje ove godine, kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

"Od ukupnih sredstava, oko 40 miliona KM ide za rješavanje značajnih i višedecenijskih problema koje su mučili grad", poručio je Stanivuković. 

Usvajanje nacrta rebalansa je, prema riječima gradonačelnika bilo više tehničko pitanje koje je bilo potrebno rješiti kako bi se u ovaj dokument uvrstila već ranije odobrena kreditna zaduženja grada u iznosu od 25 miliona KM koja su potrebna za ostvarenje brojnih projekata.

Projekti, koje je s tim u vezi najavio su izgradnja hotela "Palas", uređenje vidikovca na Banj brdu, izgradnja multifunkcionalne dvorane, radovi na rekonstrukciji parka "Mladen Stojanović", rekonstrukcija Subotičke ulice u Šargovcu, a posebno je naglasio i izgradnju kolektora otpadnih voda na rijeci Vrbas. 

"Ulagaćemo u Debeljake, Kuljane, Motike, Priječane, Šargovac i druga naselja", zaključuje Stanivuković. Dodao je da su rebalansom predviđena i sredstva u iznosu od pet miliona KM za podršku preduzeća "Eko Toplane" radi olakšanja tereta inflacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije