Banja Luka

Odjeljenje za privredu: Budući preduzetnici lakše do dokumenata

Odjeljenje za privredu: Budući preduzetnici lakše do dokumenata
Foto: N.N. | Odjeljenje za privredu: Budući preduzetnici lakše do dokumenata

BANJALUKA - Odjeljenje za privredu grada Banjaluka će u narednom periodu umjesto preduzetnika pribavljati određena dokumenta kod Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, s ciljem da im se olakša registracija.

"Ovo je omogućeno sporazumom između grada i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a kojim se uređuje način elektronske razmjene podataka putem veb-servisa u cilju realizacije projekta 'E-registracija poslovnih subjekata'", rekli su u Odjeljenju za privredu grada Banjaluka.

Dodaju da fizička lica koja podnose zahtjev za registraciju samostalnog preduzetnika uz zahtjev neće morati dostavljati uvjerenje da im nije izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti koju registruju.

"Takođe, neće morati dostavljati ni uvjerenje da nemaju neplaćenih novčanih kazni, troškova prinudne naplate i troškova postupka za učinjeni prekršaj iz oblasti ekonomskog i finansijskog poslovanja, nego će to za njih službenim putem zatražiti Odjeljenje za privredu", naglasili su u ovom odjeljenju.

Istakli su da za ova uvjerenja budući preduzetnici od sada neće imati ni troškova, što takođe predstavlja olakšicu.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je za "Nezavisne" da je dobra stvar da institucije prikupljaju potrebnu dokumentaciju, te da sistem funkcioniše ubrzano.

"Sa druge strane, bitno je da i taj proces bude u potpunosti digitalizovan po uzoru na mnoge druge zemlje u kojima je dovoljno da putem elektronskog potpisa vi registrujete firmu, te čak ne morate dolaziti niti vaditi bilo koji od  potrebnih dokumenata", istakao je Aćić.

Prema njegovim riječima, u Uniji udruženja poslodavaca RS smatraju da je ovo jedan solidan korak, ali da je potrebno da postoji varijanta kako bi se registracija preduzeća mogla obaviti u 24 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije