Banja Luka

Održan sastanak predstavnika grada Banjaluka sa prevoznicima

Održan sastanak predstavnika grada Banjaluka sa prevoznicima
Foto: N.N. | Održan sastanak predstavnika grada Banjaluka sa prevoznicima

BANJALUKA - Kako bi se obezbijedilo nesmetano funkcionisanje javnog prevoza na području grada danas je u Gradskoj upravi Banjaluka održan sastanak predstavnika grada sa prevoznicima, te u narednom periodu slijedi analiza stanja i gubitaka koje su pretrpjeli.

Sastanak je uslijedio nakon što su, podsjećamo, prevoznici uputili dopis Gradskoj upravi tražeći isplatu subvencija, a ukoliko se to ne desi, čak su najavljivali da će zaustaviti autobuse od septembra.

"Imajući u potpunosti razumijevanje za smanjen broj putnika, koji je ovoj djelatnosti uzrokovao finansijske gubitke, dogovoreno je da se u narednom periodu izvrši detaljna analiza stanja kako bi se utvrdio stvarni uticaj pandemije na poslovanje prevoznika, a potom pronašlo i najoptimalnije rješenje", poručio je Bojan Kresojević, gradski menadžer.

Istakao je da je u cilju zadržavanja redovnog reda vožnje za prva tri mjeseca tekuće godine iz budžeta grada obezbijeđena i prevoznicima isplaćena subvencija u iznosu od 300.000 KM, te da je izdvojena dodatna subvencija u iznosu od 145.000 KM, kojom je omogućena jeftinija karta za penzionere u iznosu od 20 odsto.

"Opredjeljenje grada je razvoj po principima održive mobilnosti, a u narednom periodu će fokus aktivnosti biti na djelovanju koje bi trebalo doprinijeti većoj upotrebi javnog prevoza u svakodnevnoj realizaciji putovanja, što će svakako imati pozitivan uticaj na poslovanje naših prevoznika", zaključio je Kresojević.

Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza", naglasio je za "Nezavisne" da su predstavnici Gradske uprave saslušali njihove probleme.

"Vidjeli su da je situacija po pitanju prevoza putnika loša, odnosno da je još na nivou one iz perioda najveće pandemije virusa korona od prošle godine. Dogovorili smo se da napravimo zajedničku komisiju koja bi izašla na teren i izvršila analizu stanja u javnom prevozu i 23. avgusta dala konkretne prijedloge kojima bi se išlo na Skupštinu grada i obezbijedila prvo pomoć prevoznicima kako bi se koliko-toliko ublažili gubici i dugovi u preduzećima zbog ove situacije", naveo je Mijić za "Nezavisne".

Dodao je da je potrebno da se urede iznosi za subvenciju javnog gradskog i prigradskog prevoza jer je definitivno da ovakav vid prevoza neće moći da se održava bez subvencija.

"U svim gradovima u regionu, ali i u Evropi se javni prevoz subvencioniše, jedino u Banjaluci se to ne radi. Situacija kod nas je da se sve finansira iz cijene karata pa se građani često žale kako su one visoke. Mora se iznaći način da se utvrdi ekonomska cijena karte i da se ona plaća iz budžeta grada jer se time finansiraju i odlasci na posao, i u školu i ostalo, a onda se može doći i do sniženja cijene karte za putnike. Mi se nadamo da će doći do dogovora", naveo je Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije