Banja Luka

Odzvonilo nezdravim stablima u Banjaluci

Odzvonilo nezdravim stablima u Banjaluci
Foto: N.N. | Odzvonilo nezdravim stablima u Banjaluci

BANJALUKA - Kompanija "Tamaris" danas je u parku "Mladen Stojanović" prezentovala dva uređaja, Arbotom i Arboradix, koja služe za mjerenje stabilnosti debla i korijena stabla te u kakvom se stanju ona nalaze.

Arbotom je uređaj za impulsnu tomografiju koja omogućava unutrašnji pregled stanja drveća i debla drveća. Skrivene truleži, nevidljive šupljine i pukotine, kao i njihove dimenzije postaju vidljive sa ovim uređajem koji koristi zvučne signale.

Arboradix je alat za dijagnostiku korijena koji se koristi u kombinaciji sa Arbotom tomografom.

Slađana Bumbić Damjanović, tehnički direktor kompanije "Tamaris", rekla je za "Nezavisne" da je nabavka ovih uređaja veoma značajna, jer se sad može provjeriti u kakvom su stanju stabla.

"Mi na stablu nismo mogli provjeriti da li unutar njega postoje oštećenja ili šupljine, a sada možemo vidjeti da li su stabla zdrava ili su oštećena i odmah reagovati u slučaju truleži", kazala je Bumbić Damjanovićeva.

Prema njenim riječima, ovaj uređaj omogućava unutrašnji pregled stanja debla drveća i sve je vidljivo na njima - da li postoje truleži, oštećenja ili šupljine.

"U našoj regiji ovo su jedini ovakvi uređaji koji su dostupni i ovo je jedan od najnovijih vidova tehnologije na svijetu za provjeravanje stanja drveća. Kompanija 'Tamaris' je nabavila ovaj uređaj, a iz Gradske uprave, s kojom imamo ugovor, i sami su iskazali potrebu za nabavljanjem ovakvih uređaja", istakla je Bumbić Damjanovićeva.

Ona je navela da će u saradnji s Gradskom upravom u narednom periodu izvršiti pregled svih sumnjivih stabala na području grada.

"Trula stabla će biti uklonjena i zamijenjena novim sadnicama, a ovi uređaji će nam dosta olakšati posao i moći ćemo lakše da provjerimo u kakvom su stanju stabla, odnosno čim vidimo da su stabla oštećena, da ih uklanjamo. Imamo priliku da vidimo ona stabla koja predstavljaju opasnost i prijetnju za građane, ali i da ostavimo ona koja su zdrava", pojasnila je Bumbić Damjanovićeva.

Kompanija "Tamaris" ima poslovno-tehničku saradnju sa Šumarskim i Poljoprivrednim fakultetom u Banjaluci, u kojoj stručni kadar ovih visokoškolskih ustanova pomaže u otkrivanju oštećenih stabala i načinu na koji će se ona posmatrati.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, rekao je da su ove godine urađene tri studije stanja drvoreda u gradu, od kojih  je u prvoj studiji na 400 stabala bila potrebna intervencija ili uklanjanje.

"Prilikom pregleda stanja drveća potrebno je da se koriste ovakvi uređaji jer smo imali nekoliko slučajeva da je studija predvidjela zadržavanje tih stabala, a da bi se nakon loših vremenskih uslova i vjetra ona srušila, i tada je utvrđeno da su ona iznutra trula. U narednom periodu ćemo više koristiti ove uređaje kako bismo i donosili određene mjere", istakao je Bilčar.

Iz Gradske uprave su najavili veliku akciju jesenje sadnje stabala, u okviru koje će se prvenstveno bazirati na popunjavanju postojećeg dendrofonda u parku "Mladen Stojanović" i gradskim drvoredima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije