Banja Luka

Ogrev uskladišten prije prvih minusa

Ogrev uskladišten prije prvih minusa
Foto: N.N. | Ogrev uskladišten prije prvih minusa

BANJALUKA - Iako je grijna sezona u Banjaluci tek počela, "Eko toplane" su do sada obezbjedile 85 odsto energenta, a do kraja godine se očekuje da ovo pitanje bude potpuno riješeno.

To znači da po prvi put nakon mnogo godina unazad građani u najvećem gradu Republike Srpske neće strijepiti bar kada je energent u pitanju.

Mazut koji je za lokalne vlasti u prošlosti predstavljao ogroman problem sada u ukupnom odnosu učestvuje sa tek osam odsto jer će se većina kotlova zagrijavati na bio masu

Sva količina biomase je obezbijeđena na domaćem tržištu i u tu svrhu je uspostavljen logistički centar u kojem se lageruju potrebne količine. Predviđenim planom nabavke, a u skladu sa vremenskim prilikama i dinamikom rada Javnog preduzeća Šume Srpske, očekuje se da će do kraja godine biti obezbijeđen drvni sortiment za komplentu grijnu sezonu.

Drvni sortiment "Eko toplane" nabavljaju vlastitim sredstvima, avansnim plaćanjem.

"Republika Srpska raspolaže sa količinama ovog energenta koje prevazilaze trenutne potrebe domaćeg tržišta. U prilog tome govori i činjenica da se godišnje iz RS izveze oko 500.000 kubnih metara ogrevnog drveta, dok su godišnje potrebe Eko toplana oko 80.000 kubnih metara. Biomasa, odnosno sječka pored ogrevnog drveta dobija se i iz drvnog otpada. S obzirom na to da su količine drvnog otpada nedovoljne, jer je tržište ovog izvora energenta trenutno u fazi razvoja, za potrebe obezbjeđenja energenta, pored drvnog otpada koristi se i ogrevno drvo", kažu u ovom preduzeću.

U neposrednoj blizini "Eko toplana" smješten je i logistički centar na kojem se skladišti i prerađuje drvo i drvni otpad. Predstavlja centralnu lokaciju ulaza, skladištenja, prerade i odvoza energenta do postrojenja nove centralne kotlovnice.

Izgradnjom novih postrojenja na bio masu prošle godine krenulo se u rješavanje višedecenijskog problema sa grijanjem u Banjaluci.

Za sedam i po sagrađena je i puštena u rad nova Eko toplana, koja za energent koristi obnovljivi izvor energije a značaj za lokalnu zajednicu je višestruk.

Procjene pokazuju kako će grad samo na energentu uštedjeti deset miliona maraka po sezoni a što je do sada trošeno na mazut.

Takođe, jedan od benefita nove toplane je i dvadesetčetvoročasovni režim grijanja, kojim se Banjalučanima obezbjeđuje dodatni komfor života.

Potpisivanjem  desetogodišneg Sporazuma o isporuci drvnog sortimenta Šumama Srpske Eko toplane su obezbjedile dodatne garancije za finansijsku sigurnost i održivost ovog projekta.

Međutim, izgradnja i puštanje u rad nove toplane na biomasu predstavlja tek prvi korak modernizacije toplifikacionog sistema u Banjaluci, jer je realizacijom ovog projekta obezbijeđen siguran izvor energije a čega su i sami svjesni.

"Sljedeći korak, na kojem već uveliko radimo jeste usmjeravanje svih raspoloživih kapaciteta na rad na distributivnoj mreži i njenoj sanaciji, jer je riječ o dotrajaloj mreži, staroj 45 godina. Takođe, radimo i optimizaciju, kako bi se u narednih nekoliko sezona postigla kompletna automatska regulacija gradske toplifikacione mreže i na taj način uspostavila potpuna kontrola kvaliteta energije u finalnoj potrošnji korisnika", zaključili su u "Eko toplanama".

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije