Banja Luka

Oko 2.200 poslovnih subjekata u Banjaluci prijavilo se za subvencije

Oko 2.200 poslovnih subjekata u Banjaluci prijavilo se za subvencije
Foto: Velibor Tripić | Oko 2.200 poslovnih subjekata u Banjaluci prijavilo se za subvencije
N.N.

BANJALUKA - Oko 2.200 poslovnih subjekata sa područja Banjaluke prijavilo se za olakšice i subvencije, u okviru prvog paketa pomoći preduzećima pogođenim epidemijom virusa korona, vrijednog blizu 3,5 miliona KM.

Prema podacima nadležnih službi, najviše poslovnih subjekata prijavilo se za subvenciju komunalne takse za isticanje poslovnog imena.

Iz Odjeljenja za privredu navode da su do sada izdali ukupno 511 rješenja za ovu vrstu subvencije poslovnim subjektima kojima je rad bio zabranjen, otežan ili ograničen.

"Prema odluci Skupštine grada od 10. aprila, poslovni subjekti kojima je bio zabranjen rad zbog epidemije virusa korona, imaju pravo na subvenciju komunalne takse za isticanje poslovnog imena za mart, april i maj, a oni kojima je rad bio ograničen ili im je bilo otežano obavljanje djelatnosti, imaju pravo na subvenciju 50 odsto iznosa za navedena tri mjeseca", saopšteno je iz Odjeljenja za privredu.

Kada su u pitanju olakšice za plaćanje zakupa javnih površina, iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da se za ovu vrstu olakšice do sada prijavilo pedesetak privrednika, dok je izdato 15 rješenja.

Istovremeno, 110 poslovnih subjekata, koji posluju u nekom od gradskih prostora, do sada se prijavilo za oslobađanje od plaćanja zakupnina.

Iz Gradske uprave navode da je do sada, nadležno odjeljenje izdalo 45 rješenja za oslobođanje od plaćanja zakupnina.

S druge strane, više od 20 privrednika odlučilo je da iskoristi ponuđenu subvenciju za podizanje kredita bez plaćanja kamata /cjelokupan iznos kamata snosi Grad/, a koje namjeravaju podići kako bi ponovo pokrenuli poslovnu aktivnosti nakon mjeseci nerada zbog epidemije virusa korona.

Svi privrednici koji žele da se prijave za neku od olakšica to mogu učiniti do kraja ove godine, osim za odobravanje moratorijuma na otplatu duga, gdje je krajnji rok za prijavu 30. juni 2020. godine.

Vrijednost seta gradskih subvencija iznosi između tri i tri i po miliona KM, a uz pomenute subvencije, veliki dio pomenute sume – oko milion KM, odvojen je za pomoć poljoprivredi, odnosno za proljetnu sjetvu, nabavku poljoprivredne mehanizacije i pretvaranje zemljišta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije