Banja Luka

Oko Banjaluke na dva točka

Oko Banjaluke na dva točka
Foto: Dražan Pozderović | Oko Banjaluke na dva točka

Potreba za biciklističkim stazama kako u gradu, tako i u brdskim područjima je velika, jer bi na taj način i turistička ponuda grada na Vrbasu bila bogatija, ističu biciklisti i predstavnici Turističke organizacije grada.

Trenutne brdske staze su zapuštene i potrebno ih je obnoviti, istakao je Aleksa Crnčević iz Biciklističkog kluba "Summit".

"Imamo biciklističke staze iznad Banj brda, koje idu do Čelinca. Recimo, na Trešnjiku postoji označena tabla, a staze su mapirane za posjetioce, turiste i građane koji žele da voze, ali je sada to malo zapušteno i neophodno ih je obnoviti. Svake godine ove staze zarastu pa ih je potrebno održavati te urediti nisko rastinje", rekao je Crnčević za "Nezavisne".

Za to su, kako ističe, ipak potrebna određena finansijska sredstva.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu su planirali raditi na promociji cikloturizma.

"I te kako su nam potrebne nove staze, a treba razmotriti Manjaču kao opciju, pogotovo otkad je izgrađeno jezero. Tamo ima prelijepih staza i ne bi bilo loše da se označe", ističe Crnčević te dodaje da se u svakom slučaju može uraditi dobra priča sa biciklističkim turizmom.

Mladen Šukalo, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, za "Nezavisne" naglašava da će uskoro krenuti s aktivnostima vezanim za identifikaciju i označavanje pješačkih i biciklističkih staza na brdu Starčevica, odnosno od Banj brda do Ponira.

"Mi ćemo angažovati osobu koja će proći cijeli teren i napraviti analizu o stanju tih staza, odnosno šta je potrebno napraviti da bi se one dovele do stadijuma u kojem bi bile upotrebljive. Osim toga, imamo mnogo planova, a što se tiče brdskog biciklizma posebno je interesantan plato Manjače, koji je idealan za bicikle", rekao je Šukalo.

U skladu s tim, kako ističe, zagovaraće i da se razdvoje pješački i biciklistički pravci.

"Naš je cilj da što više turista korist bicikl, i to ne samo u gradu, već kako bi posjetili druge turističke destinacije van grada. Zbog toga je velika potreba za biciklističkim stazama", kazao je Šukalo.

Podsjećamo, ranije su i iz Centra za životnu sredinu istakli da biciklističke infrastrukture u gradu nema dovoljno.

Kako je tada rekao Dragan Kabić, koordinator na programu "Transport" u okviru CZZS-a, postojeća infrastruktura u gradu često je nepovezana i neodržavana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije