Banja Luka

Olakšice poslovnim subjektima u Banjaluci moguće i za jun

Olakšice poslovnim subjektima u Banjaluci moguće i za jun
Foto: Grad Banjaluka | Olakšice poslovnim subjektima u Banjaluci moguće i za jun

Odluku koju smo donijeli na vanrednoj sjednici o subvencijama poslovnim subjektima koji su se našli u krizi izazvanoj virusom korona produžavamo i za jun, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnje sjednice Kolegijuma Skupštine grada.

"Tada smo odgođene subvencije dali za mart, april i maj. Određeni broj subjekata i dalje ne radi ili ima ograničen rad, stoga ćemo produžiti subvencije i za jun", kazao je Radojičić.

Ova odluka je samo jedna od 114 tačaka dnevnog reda koje će biti na maratonskoj redovnoj sjednici Skupštine grada, zakazne za 24. i 25. jun.

Na ovako obimnoj sjednici, koja će trajati minimalno dva dana, naći će se tačke koje su zbog situacije izazvane virusom korona bile na čekanju i razmatranju još od februara.

Radojičić je dodao da Odluka o izmjenama i dopunama Odluka o uređenju prostora i građevinskog zemljišta, koja će se naći među brojnim tačkama dnevnog reda, ima dva elementa, a jedan od njih je davanje duže ročnosti za građevince, odnosno da u dužem periodu građevinci mogu da plaćaju rentu.

"Među regulacionim planovima uglavnom se radi o inicijativama pravnih i fizičkih lica. Ono što je grad inicirao je parcijalna promjena u centralnoj zoni. Druga je izmjena na dijelu kasarne 'Kozara', dijelu koji se ne koristi, gdje je izmjenom Regulacionog plana predviđena izgradnja naučno-tehnološkog parka", rekao je Radojičić.

Dodao je da se ide i s redovnom dodjelom stipendija, za koju se svake godine izdvaja oko 1,5 miliona KM za stipendiranje đaka i studenata.

"Iako je Vlada RS odlučila da ove godine stipendira deficitarna zanimanja, mi smo odlučili da ostavimo gradsku stipendiju za deficitarna zanimanja", kazao je Radojičić.

Naveo je da se dvije odluke odnose na socijalno stanovanje, kojima se precizira naknada, odnosno plaćanje stanarina i mogućnost subvencija.

"Takođe treba da damo saglasnost za uključivanje vrtića 'Anđelak', koji održava Srpska pravoslavna crkva, u Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Obaviješteni smo da SPC želi ustupiti objekat gradu", rekao je Radojičić.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da će se na dnevnom redu naći i  redovni izvještaji gradskih preduzeća, kao i izvještaji o radu Gradske uprave i Skupštine.

"Razmatraćemo i informaciju o sporu koji se vodi između grada i 'Autoprevoza', koja je trebalo da se nađe i prije pojave virusa korona", rekao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije