Banja Luka

Opao interes za legalizaciju u Banjaluci

Opao interes za legalizaciju u Banjaluci
Foto: NN | Opao interes za legalizaciju u Banjaluci

BANJALUKA - Broj zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata znatno je smanjen nakon odluke Ustavnog suda po kojoj su dažbine za legalizaciju izjednačene s legalnom gradnjom, saopšteno je iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

Prema njihovim podacima, pad interesa za legalizaciju objekata vidljiv je iz broja novih podnesenih zahtjeva, a evidentan je i pad broja izdatih naknadnih građevinskih dozvola.

"U toku prošle godine izdate su 724 naknadne građevinske dozvole, dok je u prvih pet mjeseci ove godine izdata tek četvrtina od tog broja", rekao je Vuk Višekruna, šef Odsjeka za legalizaciju Gradske uprave.

Prema njegovim riječima, ovo je posljedica odluke Ustavnog suda RS, kojom su neustavnima proglašene odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju koje se odnose na naknadu za legalizaciju. To znači da su troškovi za većinu objekata bili fiksni i iznosili 100, 500, 1.000 i 2.000 KM, što je za građane bilo veoma povoljno te glavni motiv za ulazak u postupak legalizacije i tada je podnesen najveći broj zahtjeva - 8.308.

Nakon odluke Ustavnog suda, ove naknade se više ne mogu primjenjivati te su investitori obavezni platiti troškove uređenja u punom iznosu.

"Naknada za objekat, koja je ranije bila 500 ili 1.000 KM, sada može iznosti i do 10.000 maraka i ta činjenica značajno utiče na zainteresovanost, odnosno mogućnost investitora da postupak legalizacije dovedu do kraja, te samim tim utiče i na broj izdatih naknadnih građevinskih dozvola u ovom periodu", kazao je Višekruna. Istakao je da su, sa druge strane, finansijski efekti od postupka legalizacije značajno povećali.

"U prvih pet mjeseci ove godine od postupaka legalizacije prihodovano je više od 330.000 KM, dok je za čitavu prošlu godinu taj iznos iznosio nešto više od 500.000 KM", rekao je Višekruna.

Prema podacima nadležnog odjeljenja, od početka ove godine zaprimljen je 291 novi zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata te 56 zahtjeva za utvrđivanje legalnosti objekata izgrađenih prije 1980. godine.

"U prvih pet mjeseci ove godine izdato je 170 naknadnih građevinskih dozvola, 49 rješenja o legalnosti objekta, 283 urbanističke saglasnosti odnosno lokacijskih uslova, te je okončano oko 420 predmeta u vezi s legalizacijom", kazali su u ovom odjeljenju. Dodaju da je trenutno aktivno oko 10.000 zahtjeva, dok je okončano preko 10.000 predmeta, te da su u periodu od 2008. godine izdate 5.623 naknadne građevinske dozvole.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije