Banja Luka

Organizacije okupljene oko Incijative za Kuću ljudskih prava u Banjaluci osuđuju napad

Organizacije okupljene oko Incijative za Kuću ljudskih prava u Banjaluci osuđuju napad
Foto: Maja Isović/Facebook | Organizacije okupljene oko Incijative za Kuću ljudskih prava u Banjaluci osuđuju napad

BANJALUKA - Organizacije okupljene oko Incijative za Kuću ljudskih prava u Banjaluci osuđuju sinoćne napade na novinare i aktiviste u Banjaluci.

"Takođe, izražavamo protest što policija nije adekvatno reagovala da zaštiti građane, njihovu bezbjednost i slobodu kretanja. Pozivamo sve nadležne institucije da zaista urade svoj posao i što je moguće prije procesuiraju napadače koji su sinoć napali aktiviste i novinare i time pošalju jasnu poruku da je takva vrsta ponašanja nedopustiva u demokratskom društvu", navedeno je u saopštenju Organizacije okupljene oko Inicijative za Kuću ljudskih prava.

Dodaju da osuđuju i atmosferu straha koja je kreirana prethodnih dana kroz govora mržnje i njeno podsticanje u javnosti, koji su pronosili i podsticali i nosioci zvaničnih funkcija u Republici Srpskoj i Gradu Banjaluka, te koji su svojim izjavama doprinijeli sinoćnim napadima, jer su stvorili okvir i dali alibi za fizičke napade na neistomišljenike.

"Tražimo hitnu reakciju javnih organa i odgovornost svih pojedinaca i grupa uključenih u širenje mržnje i nasilje, policijskih službenika koji na nasilje nisu reagovali te svih onih koji su pozivali i podsticali na mržnju i linč", navode u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije